Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Wino z żurawiny świeżej
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam

Mam zamiar zrobić wino ze świeżej żurawiny z przepisu ze strony http://old.wino.org.pl/frames/zorawina.htm

Proporcje następujące:

16 kg żurawiny dużej
5 l wody
6kg cukru ( ewentualnie dosłodzę)
8g pożywki activ
drożdże sherry lub burgund ewentualnie mam jeszcze bayanusy

Świeżą żurawinę ( bez mrożenia ) będę fermentował w miazdze ok 10 dni.

Celuję w mocne i słodkie.

Czy ktoś kto robił żurawinowe ma jakieś uwagi lub wskazówki ?

Żurawinę dostanę za kilka dni i chcę się odpowiednio przygotować, a tematów o żurawince jak na lekarstwo na forum.
Żurawina jest biobójcza. Zrób mocną matkę. Powodzenia. Jak masz możliwość-zmiareczkuj kwasy i zapodaj wyniki.
Zasady trzeba łamać, choć warto wiedzieć, że doświadczeni praprzodkowie (bez urazy :glupek: ) stwierdzili, że : http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...#pid213113
Są też tacy co sobie chwalą: http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...#pid263266

Jestem zdania, że trzeba się przekonać samemu....

Nie oczekuję też jakiegoś super wyrafinowanego smaku, bardziej ma to być "lekarstwo"
[quote]Nie oczekuję też jakiegoś super wyrafinowanego smaku, bardziej ma to być "lekarstwo"[quote]Na lekarstwo to naleweczka bardziej pasuje
Wolę "winne lekarstwa" :)

Chyba żurawinowe wychodzi wyjątkowo paskudne skoro nikt nie robi - niewiele osób ma jakieś żurawinowe doświadczenia, sądząc po ilości wypowiedzi. No cóż mój eksperyment, więc muszę robić to po swojemu ...
Witam

Tydzień temu nastawiłem wino z żurawiny, ale mam problem ponieważ nie rusza fermentacja.

Dodałem MD sherry od zamojskich, a w zasadzie dwie.

Ponieważ owoce nie dotarły w spodziewanym terminie jedna MD miała 10 dni, dla pewności zrobiłem drugą i obie jednocześnie dodałem do miazgi.

Obecnie w fermentatorze mam:

15 kg świeżej nie mrożonej żurawiny
2l wody
1kg cukru
5g pożywki
pektopol

Blg startowe 10

Po tygodniu woda w rurce utrzymuje się na równym poziomie, nie wydobywa się gaz, a blg nadal wynosi 10

Co radzicie? Czekać jeszcze, czy dodać drożdże aktywne - mam wolne bayanusy g-995
edycja: drugi raz ten sam post
Daj drożdże aktywne.

PS Sam się przekonujesz, że to nie jest łatwa zabawa:) Moim skromnym zdaniem zmarnujesz 15kg fantastycznego produktu nalewkarskiego. Twoje wino i Twój problem:)


Nie pisz postu pod postem.
Dzięki za odpowiedź.

Tak już mam, że wolę się uczyć na własnych błędach... Niczego w życiu nie żałuję nawet jak popełniam błąd.
Wolę żałować, że go popełniłem, niż żałować, że czegoś nie spróbowałem.
Witam

Nie wiem dlaczego na forum panuje taka niechęć do żurawiny, ja wbrew "wszystkim" nastawiłem wino żurawinowe i nie żałuję.
Jestem po pierwszych próbach i muszę powiedzieć, że zapowiada się ciekawie. Oczywiście wiem, że to co próbowałem nie można nazwać nawet młodym winem, ale wrażenia są pozytywne.

Postanowiłem dodać ok 60% cukru i 40% miodu. Dziś właśnie dodałem pierwszą porcję ok 1l miodu akacjowego.
Nastaw zachował się dość dziwnie, jakby cały osad z dna nagle w postaci gęstej piany powędrował do góry. Zrobił się bardzo mętny, po kilku minutach zaczął się "klarować" ale piana pozostała.
Z czasem pewnie opadnie, nie przejmuję się tym - taka tylko ciekawostka. Zdjęcia poniżej.

Pozdrawiam winiarzy.

Edycja:

Drożdże się chyba bardzo ucieszyły z tego miodu, nastaw zaczął bardzo musować, piana się podniosła i zatkała rurkę fermentacyjną, korek wystrzelił w sufit :)

[attachment=17994] [attachment=17995]