Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Cydr z soku jablkowego - czy to plesn?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam, znalazłem niedawno poradnik jak zrobić cydr mając tylko kupny sok jabłkowy 100% i drozdze winiarskie. Dodam Ze wcześniej nigdy nie miałem do czynienia z produkcją wina wiec proszę o wyrozumiałość. Zrobiłem matkę dodając do oslodzonej wody drozdze (uniwersalne) i pozywke. Po 2 dniach była już spora piana i intensywne zabarwienie wiec zalałem matką sok, dodałem jeszcze trochę pozywki i zostawiłem w ciepłym , dość ciemnym miejscu. Po paru godzinach zaczął się robić dziwny kozuch na powierzchni (najpierw dziwnego koloru). Teraz wygląda on jak piana w której są zawieszone drożdże. Ale się zastanawiam czy to tak ma wyglądać i czy to aby nie jest plesn. Proszę o ocenę

http://iv.pl/images/49634910366946868227.jpg
Jak dla mnie normalna piana.
Pozdrawiam