06-10-2013, 11:57
Witam zrobiłem experymentalnie wino ze śliwki takiej małej żółtej mirabelki.dziko rosnąca
miałem gdzieś 3,5 litra soku wyciśniętego przez pieluchę po trzech dniach kiszenia .Do tego dodałem koło litra wody i 130 dkg cukru co dało początkowe Blg - 28 ,do tego drożdże Fermwin (saccharomyces cerevisiae) tak około 3-4 gramy .
Wino fermentowało 6 tygodni i jak zmierzyłem Blg to było 4
, ale było bardzo kwaśne , przefiltrowałem ,dodałem 25dkg cukru , ale dalej jest cierpkie -kwaśne .
Powiedzcie mi czy takie już zostanie czy jest jakaś rada na to żeby było delikatniejsze ?
Widzę że post umieściłem nie w tym dziale co trzeba ,proszę o przeniesienie do działu śliwki
Kolego, masz nowatorski sposób umieszczania kropek i przecinków w tekście. Generalnie robi się odwrotnie - najpierw znak przestankowy, potem spacja. TWM
miałem gdzieś 3,5 litra soku wyciśniętego przez pieluchę po trzech dniach kiszenia .Do tego dodałem koło litra wody i 130 dkg cukru co dało początkowe Blg - 28 ,do tego drożdże Fermwin (saccharomyces cerevisiae) tak około 3-4 gramy .
Wino fermentowało 6 tygodni i jak zmierzyłem Blg to było 4
, ale było bardzo kwaśne , przefiltrowałem ,dodałem 25dkg cukru , ale dalej jest cierpkie -kwaśne .
Powiedzcie mi czy takie już zostanie czy jest jakaś rada na to żeby było delikatniejsze ?
Widzę że post umieściłem nie w tym dziale co trzeba ,proszę o przeniesienie do działu śliwki
Kolego, masz nowatorski sposób umieszczania kropek i przecinków w tekście. Generalnie robi się odwrotnie - najpierw znak przestankowy, potem spacja. TWM
