06-10-2013, 19:51
Witam
Zrobiłem 31.08.2013 winko malinowo aroniowe.
Po przeczytaniu jakiejś tam książki wrzuciłem całe owoce bez mrożenia do butla, z malin wycisnąłem sok, dodałem drożdży.
Wszystko fajnie, tylko czytam forum i wyczytałem że należy aronię mrozić i fermentować w miażdże, wycisnąć sok.
1Czy wrzucenie całych owoców jest szkodliwe/popsuje smak lub coś innego ?
2 Niestety nie mam cukromierza ( kupuje w next sezon ) syropu dodałem "na pałę " z jakiegoś tam wcześniejszego doświadczenia.
Fermentacja zwolniła, otworzyłem balon, skosztowałem, smak- niedostatecznie słodkie.
Dodałem 0,5kg cukru (balon 55l, ponad 40 l nastawu będzie), ładnie zaczęło pracować.
Chcę winko najmocniejsze wg drożdży z 18 %. Czy praktykę z kosztowaniem i dodawaniem po 100g cukru na 10l wina mogę kontynuować do doprowadzenia do odpowiedniej słodkości i % ?
Zrobiłem 31.08.2013 winko malinowo aroniowe.
Po przeczytaniu jakiejś tam książki wrzuciłem całe owoce bez mrożenia do butla, z malin wycisnąłem sok, dodałem drożdży.
Wszystko fajnie, tylko czytam forum i wyczytałem że należy aronię mrozić i fermentować w miażdże, wycisnąć sok.
1Czy wrzucenie całych owoców jest szkodliwe/popsuje smak lub coś innego ?
2 Niestety nie mam cukromierza ( kupuje w next sezon ) syropu dodałem "na pałę " z jakiegoś tam wcześniejszego doświadczenia.
Fermentacja zwolniła, otworzyłem balon, skosztowałem, smak- niedostatecznie słodkie.
Dodałem 0,5kg cukru (balon 55l, ponad 40 l nastawu będzie), ładnie zaczęło pracować.
Chcę winko najmocniejsze wg drożdży z 18 %. Czy praktykę z kosztowaniem i dodawaniem po 100g cukru na 10l wina mogę kontynuować do doprowadzenia do odpowiedniej słodkości i % ?