Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: całe owoce bez wyduszania
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam

Zrobiłem 31.08.2013 winko malinowo aroniowe.

Po przeczytaniu jakiejś tam książki wrzuciłem całe owoce bez mrożenia do butla, z malin wycisnąłem sok, dodałem drożdży.

Wszystko fajnie, tylko czytam forum i wyczytałem że należy aronię mrozić i fermentować w miażdże, wycisnąć sok.

1Czy wrzucenie całych owoców jest szkodliwe/popsuje smak lub coś innego ?

2 Niestety nie mam cukromierza ( kupuje w next sezon ) syropu dodałem "na pałę " z jakiegoś tam wcześniejszego doświadczenia.
Fermentacja zwolniła, otworzyłem balon, skosztowałem, smak- niedostatecznie słodkie.
Dodałem 0,5kg cukru (balon 55l, ponad 40 l nastawu będzie), ładnie zaczęło pracować.
Chcę winko najmocniejsze wg drożdży z 18 %. Czy praktykę z kosztowaniem i dodawaniem po 100g cukru na 10l wina mogę kontynuować do doprowadzenia do odpowiedniej słodkości i % ?
(06-10-2013, 19:51)-julian- napisał(a): [ -> ]......Czy praktykę z kosztowaniem i dodawaniem po 100g cukru na 10l wina mogę kontynuować do doprowadzenia do odpowiedniej słodkości i % ?
W tej sytuacji to już raczej tak musisz.
Tak myślałem,

Czy takie zwlekanie przed pierwszym obciągiem w jakiś drastyczny sposób popsuje smak? (w sumie to tylko 5 tygodni)

Można zlać i dalej sobie dofermentowywać. Owoce w 5 tygodni oddały co miały do oddania.
Tak się głupio zapytam

Zlewam, dodaje ten cukier na raty i wsio ?