Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Winogronowe - FERMENTACJA NIE RUSZA (Za dużo cukru)
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3
Witam użytkowników !

W tym roku robie swoje pierwsze wino w życiu, miałem 16KG (sam owoc bez szypułek) czerwownych winogron zebranych po przymrozkach.Owoce umyłem z szypułkami po czym je obrałem z owych szypułek. Przepis mam zaporzyczony od wuja. Jego proporcje to 7-4-3 w kolejności owoce-woda-cukier. Z proporcji wyszło mi 9.2L wody i 6.85kg cukru / 16kg owoców. Cukier rozpuściłem w wodzie i wszystko wystudziłem. w trakcie studzenia rozdrobniłem tłyczkiem do ziemniaków owoce i wrzuciłem do baniaka 40L a następnie zalałem wszystko wcześniej ostudzoną wodą z cukrem, zatkałem korkiem zalepiłem plasteliną, mineło już 3 dni i widać bardzo słabe efekty (nastawiłem w sobote wieczorem 05.10.2013r.). Miało pracować ale chodzi bardzo ale to bardzo powoli bombel na 5-10min może wiecej :(
W przepisie nie ma drożdży, ani żadnych wspomagaczy.

I tutaj pytanie do was. Czy wszystko jest ok? bo z pkt. widzenia amatora coś jest nie tak i za słabo pyrka. Pomocy
Witam.

Dałeś za dużo cukru i dzikusy nie wyrabiają.
Wydaje mi się że dałeś za dużo cukru. Masz ok 25 litrów nastawu, więc najprościej licząc 15 (procent winka) * 25 l * 17 = 6375g cukru potrzeba a ty dałeś i tak więcej nie licząc tego w winogronach. Ponad 30 blg masz, wartowałoby to rozcieńczyć ale stracisz na smaku... Goń po pożywkę, drożdże szlachetne i patrz czy ruszy. Dla dzikusów to za dużo...
Nie ma jakiegoś innego sposobu wyzwolenia energii bez wspomagaczy ? To znaczy, czy drożdze i pożywka będą niezbędne do wyzwolenia fermentacji ?
Ile było by potrzebnej wody do rozcieńczenia mojego specyfiku ? :)
Kup drożdże aktywne i pożywkę. Co do wody to ciężka sprawa bo nie wiesz jakie dokładnie jest stężenie cukru w twoim nastawie. Wydaje mi się, że aby to rozcieńczyć trzeba by wlać 7 litrów wody. To jest moje zdanie, poczekaj może ktoś bardziej doświadczony się wypowie.
Polman - powiedz mi prosze ile cukru powinno przypadać na 1L wody ( dla słodkich wonogron) ? Wylicze prawidłową proporcje i braki wody w moim nastawie.
Ha to jest temat rzeka :)

Na zrobienie litra wina o zawartości np 12% alkoholu potrzeba: 12 * 16.9 = około 203 gram cukru.

Jest to cukier potrzebny na wytworzenie alkoholu, a dosładzanie to inna bajka.

Ogólnie mówiąc nie możesz dać za dużo cukru bo drożdże (zwłaszcza dzikie) nie ruszą.

Tu potrzeba cukromierza.
Nie wiem czy u siebie w miasteczku kupie gdzieś cukromierz :( postaram się narazie jestem uwieziony do 16 w pracy i nie mam opcji wyskoczenia ;)
Zastanawia mnie ta dolewka wody, sam o tym myślałem i tak przypuszczałem, że jest jej za mało, lecz nie bardzo wiedziałem i nie bardzo wiem ile jej dolać. 7L wydaje mi sie troche za dużo (na oko :P)

Kiedyś widziałem takie proporcje w przepisie od jakieś firmy (nie pamiętam jakiej)
9kg (owoc) - 2.7L(woda) - 1.9kg (cukier)

Lecz dostałem "przepis wuja" w proporcjach
7kg - 4L - 3kg i w takich proporcjach zrobiłem

Moj stosunek woda-cukier jest podwojony w proporcji na 16kg owoców.

Piszę to w nadzieji, że ktoś pomoże co mam z tym zrobić, czy dolewać wody, a jak dolewać to ile ? i druga kwestia dodawania drożdży i pożywki również nie wiem ile mam tego dodać (jeśli mam dodawać) :)
Napisałem 7 litrów bo na szybko policzyłem ile masz cukru w swoim nastawie i wyszło mi prawie 30 Blg (po dodaniu 7 litrów Blg spadło by do około 23). A ten wynik nie uwzględnia cukru który znajduje się w owocach, więc Blg na pewno jest wyższe.

Za dużo cukru dałeś od razu, powinieneś był go podzielić na 2 części i dodawać kiedy drożdże zjedzą pierwszą partię.

Moja rada jest taka: kupić cukromierz, pirosiarczyn potasu, drożdże szlachetne i pożywkę.

Ubić dzikusy piro i po 24 godzinach dodać drożdże winne. Z tym, że chyba bez rozcieńczenie nastawu się nie obejdzie.
też tak sądzę, że bez rozcieńczenia się nie obejdzie. Czy to oznacza ze wino nie bedzie miało tak bardzo intensywnego smaku, zapachu, mocy ?
Czy piro nie zrobi mi z wina siary ? :) :)
btw.: Jak byś miał 2 min to napisz mi prosze jak obliczac blg albo jakiś link do wzoru.
Z góry dziękuje :)
Blg mierzy się cukromierzem, jest to stężenie cukru na kg nastawu, soku, moszczu, a tutaj masz opisane jak to przeliczyć na litry.

Jak za bardzo rozcieńczysz to wino straci na smaku, moc zawsze można zwiększyć poprzez dodanie cukru.

O piro poczytaj na forum, jest stosowane od wieków przy wyrobie wina :) Oczywiście trzeba je odpowiednio dawkować, ale jak mówiłem to wszystko jest napisane na forum.

Warto też poczytać to.
Wszystko pieknie i ladnie opisane, ale nadal nie wiem jak mam poruszyć moje wino, jak wyjde z pracy pojade do jakiegoś sklepu i popytam o piro, drożdże i pożywkę.
Najbardziej zirytowany jestem tym, że nie chciałem się jakoś super zagłębiać w to wszystko, jakie by wyszło takie by wyszło raz lepsze raz gorsze, może z czasem i z upływem lat zaczął bym wiekszą przygodę z gąsiorem, a zostałem w d...e z 25L niczego :(
Skoro Ci nie zależy na smaku to rozcieńczaj woda, zrób tak jak Ci wcześnie napisałem i czekaj, a może efekt jakiś będzie.
I tak zrobie dzisiaj :)
Czy 7L o których pisałeś to jest minimum ?
16 kg owoców to około 11 litrów soku.
6,85 kg cukru to około 4,3 litrów.
Dodałeś jeszcze 9,2 litrów wody.
Razem 24,5 lirów nastawu.

6850 * 1000/ 24500 = około 28 Blg

Nie uwzględniam tutaj cukru z owoców!

Powiedzmy, że dodasz 7,5 litra wody.

6850 * 1000/ 32000 = około 21,5 Blg

Nie wiem ile cukru mają owoce i bez cukromierza nie jestem w stanie tego ustalić, ale ja dodałbym 7,5 litra wody. Istnieje szansa, że nastaw ruszy.

Drożdże kup aktywne, będą gotowe po 20 minutach. Myślę że dzikusy nie zrobiły alkoholu w twoim nastawie więc chyba nie trzeba hartować MD. Może ktoś bardziej doświadczony się wypowie.
Winogrona mogły mieć 110-180 g cukru na litr wiec przyjmijmy 150g *11 l soku = 1650g + dodane 6850g cukru to daje nam 8500 g w nastawie 25 l.

Maksymalne dopuszczalne blg to 25 wiec 25=8500*1000/ 34000 czyli nastaw powinien mieć objętość 34l...oznacza to dolewkę 10 l wody. Lecz to już pornografia przy 11 l soku z owoców dodawać prawie 20l wody :/ Chcesz to próbuj, procenty na pewno będą ale smak....:nie:
Jak dla mnie to jestes bardzo doświadczony, a twoje porady sa dla mnie nie zwykle cenne !
Doleje dzisiaj 7L wody i zobaczymy co bedzie sie działo. Powiedz mi tylko czy przy dolewaniu wody dodać odrazu drożdże czy poczekać z 1 dzień i zobaczyć reakcje wina na samo dolanie wody?
MTA - czyli na dobra sprawe moge wylać wszystko co mam bo i tak bedzie nie do wypicia ?

Jest jeszcze jakiś sposób na naprawe mojego wina ? np dodać owoców i wody ?

Wcześniej pisałeś o drożdżach szlachetnych, a Polman o aktywnych czy to jest to samo ?

A co sądzicie o dodaniu samych drożdzy do mojego specyfiku, bedą działać ? Zacznie się fermentacja ? Bo jeśli moge dodać drożdzy i nie rozcieńczać to był bym rad :)
Myślę, że dodatek 5 litrów soku wyciśniętego z owoców + 5 litrów wody mogło by coś zdziałać.

Dodatek samych drożdży chyba nie pomoże.
5+5 +drożdze ?
Tak, oczywiście nie spodziewaj się nie wiadomo jakiego smaku po takim winie. Tylko soku wyciśniętego z owoców, bo Ci miejsca braknie w balonie.

Co do drożdży to niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę, ale chyba wszystkie drożdże winne są szlachetne. Aktywne przygotujesz w 20 minut, nie musisz ich mnożyć przez 3 dni.
Do wypicia to będzie - rzecz gustu bo wyjdzie alkoholowe coś o lekkim posmaku winogron. Jeśli posiadasz duży balon to wydaje mi się ze 10 l soku + 5 litrów wody dodane do tego co masz + drożdże aktywne (szlachetne - to to samo) + pożywka i by było ok.

10l soku * 150g/l = 1500g cukru

zatem dodając do tego co już mamy:

25l nastawu gdzie cukier wynosi ok 8500g otrzymamy 40 l gdzie cukier wyniesie ok 10 000g.
Blg 25 wiec powinno ruszyć i otrzymasz ok 15% winko...

Myślę że 5l soku będzie ciut za mało tak jak mówi Polman. Mogę się Mepo mylić gdyż sam zaczynam przygodę z winiarstwem i moja wiedza opiera się na tym co zdążyłem wyczytać na forum.
Najlepiej było by dodać sam sok ale on zawiera cukier. A za dużo też nie rozcieńczy Mepo, bo balon ma 40 litrów. 24,5 + 15 litrów to chyba nie za bardzo.

Dla tego zaproponowałem proporcje 5+5 by nie zwiększać jeszcze stężenia cukru w nastawie. Smak pewnie nie będzie za specjalny ale jakiś będzie :D
Możesz spróbować tak, że weźmiesz 3 litry swokjego ulepka i dodasz 3 litry wody. Do tego drożdze.
Nie masz cukromierza to ciężko cos sensownego radzic ale jak zacznie pracowac to co 24 godziny dodawaj do pracujacego nastawu 1 litr ulepka.

Może się uda. Mógłbys dodawac wiecej ale bez cukromierza i zrozumienia co się dzieje w winie trudno cos doradzać.
Może być gar. Z przykryciem.
Musisz zabezpieczyć ulepek przez pasteryzacje lub zasiarkowanie.

Ulepek - (łac. ulepkus) :P - to to co zrobiłes dodając taką ilosć cukru do soku
Stron: 1 2 3