Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Wino z winogron - PIERWSZE WINO (Czy to dobre proporcje?)
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam, jako nowy z góry przepraszam za durne i nie potrzebne pytania. Forum przeglądam już dobre kilka tygodni, w sumie od kiedy zainteresowałem się nalewkami i winami. Nie udzielałem się, bo i tak nie miał bym nic interesującego do powiedzenia :D

Natomiast nawiązując do tematu i do tematyki.
Wino nastawione, tyle, że już wiem, że nic z niego nie będzie - za bardzo się napaliłem na początki posiadając wiedzę zerową.
Problem tkwi w kwasowości - zresztą po przeczytaniu sporo tematów na forum, stwierdziłem ze winogrona były zerwane za wcześnie (kupowałem się). Dziwny był pomiar cukru - chyba, że to jest normalne - po wyciśnięciu soku i przed dodaniem innych surowców poziom cukru wskazywał 22 po 3 dniach było 0 ;/
Wracając do kwasowości za pierwszym razem było około 20 na skali kwasomierza. Po burzliwej fermentacji było niewiele lepiej bo 17.

co dodałem - za pierwszym razem 2kg cukru z 2l wody- w postaci syropu cukrowego.
i dolałem 2l wody przegotowanej
dodam, że już było słabo z miejscem :D bo baniaczek 15l
po kilku dniach mierząc poziom cukru i stwierdzeniu, że coś jest nie halo bo cukromierz wskazywał na 0 dolałem 1k cukru.

Wiem, że spaprałem wiele spraw, ale no jak wyjaśniałem wcześniej byłem zbyt napalony.

najlepsze jest to, że po kilku dniach odwiedziłem piwnice moich dziadków a tam 3 baniaki 2x20l i 1x15l ;/ mogłem bardziej rozcieńczyć (ale czy to i tak by coś dało i miało smak).


teraz całkiem z innej beczki.

jak to jest z winami, aby uzyskać aromaty w winie.
przykładowo, aby w czerwonym były wyczuwalne suszone śliwki itp
albo w białym cytrusy, jabłka, gruszki


Z góry dziękuje za odpowiedzi i za poświęcony czas :pijemy: .
To z innej beczki zależy od odmiany winogron i użytych drożdży.
22 blg jest całkiem możliwe, zależne od odmiany. Zero po trzech dniach również, drożdże się nie leniły.
Kwasowość taka że trzeba sporo zbić. Nie podałeś proporcji nastawu to nie wiadomo ile można wody dolać. Gronowe to ono już nie jest i nie będzie.
(13-10-2013, 19:06)TEQUILA napisał(a): [ -> ]Gronowe to ono już nie jest i nie będzie.

no właśnie tego się obawiałem.

winogron było 12kg - już samych kulek
odmiany nie znam sam właściciel nie znał...
drożdże - Drożdże suszone ENOVINI
teraz mogę rozcieńczać bo mam kolejne 3 baniaki....
widzę, że nikt nić nie poradzi.
To pytanie takie mam w takim razie, mogę odkorkować baniak sprawdzić jeszcze raz kwas i cukier i ew zlać całość do większego baniaka dolać wody i cukru? wtedy co zrobić dołożyć pożywki drożdży dodatkowo, aby przefermentować jeszcze raz?