Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: końcowe blg piwa
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam!
Zastanawiam się czy mogę rozlewać piwko do butelek na cichą fermentację, przy utrzymującym się blg na poziomie ok. 5,5?
Piwko nastawiłem w poniedziałek, dzisiaj jest piątek. Początkowo fermentacja była bardzo intensywna, wytworzyła się gęsta piana, po dwóch dniach piana znikła i piwko bąbelkuje bardzo rzadko. Temperatura fermentacji utrzymywała się w średniej tem. ok. 24 stopni.
Mój nastaw to brew kit irish shout, użyłem ciemnego ekstraktu słodowego, zrobiłem 19 litrów piwa.
Wiem, że w wyższej tem. fermentacja może zakończyć się po 4-6 dniach. Dziwi mnie jednak tak wysokie blg, dlatego chcę się Was poradzić.
Wojtek.
Trochę wysokie, laktozy żadnej nie dawałeś? Jaki początkowy ekstrakt był.
Nie dawałem nic poza koncentratem "irish shout", ekstraktem słodowym i wodą. Niestety nie zmierzyłem początkowego blg - wiem mój błąd...
Ja bym zostawił jeszcze na tydzień cichej, i butelkował.
Liczmy, że jakieś 12-13 blg, mamy 5,5, więc wypadałoby, żeby choć do 4 dojechało, a im niżej tym lepiej. Z tym że kwestia taka czy chcesz rozlewać do butelek czy na cichą? Bo jak na cichą, to owszem można, dofermentuje sobie spokojnie, natomiast do butelek dużo za wcześnie, zwłaszcza że początkowe blg pewnie niskie.
Możesz, ale przewiduję granaty. Poczekałbym z tydzień.
W osobnym zdaniu, abyć nie odebrał tego jako personalny atak: na cichą (zwykle w dużym naczyniu) możesz przelać zawsze po zakończeniu burzliwej. Na refermentację do butelek nie. To w kwastii terminologii. Doczytaj.
Dzięki za rady koledzy. Poczekam jeszcze parę dni kontrolując poziom blg, potem rozlewam do butelek z dodatkiem glukozy - 8g na litr piwa.