11-10-2013, 08:33
Witam!
Zastanawiam się czy mogę rozlewać piwko do butelek na cichą fermentację, przy utrzymującym się blg na poziomie ok. 5,5?
Piwko nastawiłem w poniedziałek, dzisiaj jest piątek. Początkowo fermentacja była bardzo intensywna, wytworzyła się gęsta piana, po dwóch dniach piana znikła i piwko bąbelkuje bardzo rzadko. Temperatura fermentacji utrzymywała się w średniej tem. ok. 24 stopni.
Mój nastaw to brew kit irish shout, użyłem ciemnego ekstraktu słodowego, zrobiłem 19 litrów piwa.
Wiem, że w wyższej tem. fermentacja może zakończyć się po 4-6 dniach. Dziwi mnie jednak tak wysokie blg, dlatego chcę się Was poradzić.
Wojtek.
Zastanawiam się czy mogę rozlewać piwko do butelek na cichą fermentację, przy utrzymującym się blg na poziomie ok. 5,5?
Piwko nastawiłem w poniedziałek, dzisiaj jest piątek. Początkowo fermentacja była bardzo intensywna, wytworzyła się gęsta piana, po dwóch dniach piana znikła i piwko bąbelkuje bardzo rzadko. Temperatura fermentacji utrzymywała się w średniej tem. ok. 24 stopni.
Mój nastaw to brew kit irish shout, użyłem ciemnego ekstraktu słodowego, zrobiłem 19 litrów piwa.
Wiem, że w wyższej tem. fermentacja może zakończyć się po 4-6 dniach. Dziwi mnie jednak tak wysokie blg, dlatego chcę się Was poradzić.
Wojtek.