Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Śliwka "stanęła" - prośba o pomoc
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam!

W tym roku nastawiłem moje pierwsze wino śliwkowe no i pojawił się pewien kłopot, ale od początku:

Wino nastawiłem w gąsiorku 15l i tak:

2.10
9kg węgierek wypestkowałem i potraktowałem blenderem i dodałem 1,3 l letniej wody oraz drożdże Fermivin do win białych i czerwonych. Niestety nie mam fermentora więc wszystko od razu znalazło się w gąsiorze zamkniętym rurką.

5.10
dodałem 1l wody i 1kg cukru

10.10
dodałem 1kg cukru i 1,5 l wody 5g kwasku

12.10
Dodano 1,2 l wody, czyli łącznie: 5l wody 2kg cukru

16.10
Odcedziłem części stałe przez pieluchę tetrową. Wszystkiego wyszło jakieś 12l, blg ujemne- więc cały cukier został zjedzony

17.10
Dodano 0,5 l wody i 0,5 kg cukru
Razem 5,5l wody i 2,5 l cukru


Problem polega na tym, że po filtracji i dosłodzeniu drożdże nie ruszyły.

Z moich obliczeń wynika, że w nastawie było ok14% alkoholu, a może się coś pomyliłem. Nie mierzyłem początkowego blg, ale zakładając orientacyjnie, że 100g węgierki zawiera 9,6g cukru otrzymujemy:

846g zawartego w 9kg owoców plus 2000g dodane w trakcie
razem 2846g, które zostało calkowicie przerobione na alkohol.

Czyli równanie wygląda następująco:
2846= 12(taki mi wyszedł nastaw po odfiltrowaniu) * 17 * X
więc X=13,95
Chyba, że coś robię nie tak w obliczeniach

Drożdże bardzo szybko uporały się z cukrem, tak że na 2 dni przed odfiltrowaniem fermentacja stanęła. Zanim winko wróciło z powrotem do swojego gąsiorka postało kilka godzin w zamkniętych 5l butlach, w których wytrącił się osad na dnie.
Do gąsiora zlałem wino znad tego osadu. A więc rodzą się pytania:

1. Czy możliwe jest, ze w tym osadzie znalazła się większość drożdży z nastawu? A więc teraz wino nie pracuje bo drożdże poszły do zlewu? A może poczekać 2-3 dni i wino ruszy?
W każdym razie jak robiłem podobny zabieg na winie z winogron to ruszyło prawie od razu, a śliwki mi zastrajkowały ;)

2. Czy w takim razie zrobić restart dodając nową partię drożdży?

3. Jeśli tak to czy dodać tych samych zn suchych Fermivin, czy może zrobic klasyczną matkę drożdżową np na Maderze?

4. Pytanie dodatkowe: :) Czy dodać szklankę czarnej herbaty? Czytałem że jest to korzystny zabieg w celu stabilizacji barwnika w wine, bo herbata zawiera garbniki.

Z góry dziękuję za pomoc :)