Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Prośba o opinię o winie z jabłek.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam,
Proszę o opinie nt mojego wina z jabłek.

11.10
Gąsior 15l.
Jabłka kwaśne zmieszane ze słodkimi plus ok 1kg gruszek dzikich. Wyszło 7,8l soku (z sokowirówki - bez piany).
Pomiar cukru w soku 12Blg.
dodałem 1,5 kg cukru rozpiszczonego w 2 litrach wody.
Po wymieszaniu wyszło 19Blg.
Drożdze suszone (saccharomyces cerevisiae).
Pożywka kombi z Biowin.
Zatkałem gąsior czopem z waty. Słychać było charakterystyczne syczenie. Gąsior stał w temperaturze ok 23-24 stopni.

18.10 Cukier spadł do 12 Blg. dodałem 3/4kg cukru rozpuszczonego w nastawie. Zatkałem rurką fermentacyjną. Od tego momentu ani razu nie "pyknęło". Dziś rano przeniosłem w cieplejsze miejsce (ok 25-26 stopni). Przed chwilą zmierzyłem cukier i wyszło 16Blg.

Moje pytanie: czy wszystko jest ok? Czy nie powinno bardziej pracować?
(20-10-2013, 13:35)bociekk napisał(a): [ -> ]Drożdze suszone (saccharomyces cerevisiae).
Napisz jaka firma i szczep.

Coś za często cukrzysz :) Robiłeś jakieś własne obliczenia czy planujesz dosładzać aż alkohol zabije drożdże?
Drożdże mogą po dosłodzeniu spowolnić swoją pracę, daj im kilka dni na reaktywację, mierz blg i obserwuj.
drożdże Biowin. Do win białych i czerwonych. Nazwa na opakowaniu to Fermivin. To moje dopiero drugie wino. Obliczenia robię na podstawie książki A. Meringa "Domowe przetwory z owoców i warzyw". Chyba źle zrozumiałem, kiedy dodać drugą porcję cukru? Powinienem był poczekać, aż poziom cukru spadnie?
Poczekaj teraz drożdże będą pracować nad twoim blg 16 musisz wyluzować ;)
ok, dzięki za podpowiedzi. Napiszę za jakiś czas co i jak :)
(21-10-2013, 06:56)bociekk napisał(a): [ -> ]ok, dzięki za podpowiedzi. Napiszę za jakiś czas co i jak :)

yyyy trochę czasu minęło a obiecałem napisać co i jak :)
no to piszę: wyszło super winko - zostawiłem jedną butelkę  z ciekawości jak będzie smakować po dłuższym czasie ;p