Czyli masz 5L - blg 10 (-4 na niecukry) czyli blg 6 + (1kg + 0,25kg cukier z rodzynek) + 3L wody = objętościowo około 8,75 L płynu.
Przy jabłkowym ważne abyś szybko zlał po zakończonej fermentacji burzliwej znad osadu drożdżowego, bo o zapachu ścierki już wiesz
A jak sobie wyobrażasz przelanie na cichą? To co masz - do gara, pojemnik wypłukać, odkazić i z powrotem wino do wiadra na cichą? Mnóstwo okazji na utlenienie i zakażenie wina, pojemnik tylko do 1/3 pełny... Skołuj balon i powiedz ile chcesz wina. Dlaczego odradzam wiadro na cichą? To tworzywo, nawet najlepsze przeznaczone do tego nie powinno długo z kwasem (jakim jest wino) obcować. Szkło jest dobre i neutralne. Jak masz już prawie 9 L to balon 10 L zakup albo pożycz, to nie super wydatek. Jak rozcieńczyłeś wino wodą i to sporo, to albo potrzebujesz coś super ekstraktywnego (może 1L soku z aronii, porzeczki lub maliny) albo idź dalej w rodzynki wg tego:
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?pid=0#pid0 - Inblue tłumaczy jak wykonać esencję rodzynkową. Lub patrz punkt 4 -
http://old.wino.org.pl/frames/kupaz.htm.
Możesz też zamiast soku dolać 1L miodu tylko trzeba wcześniej policzyć cukier na wino. Będzie to takie wino miodowe

1 L miodu to około 0,9-1,0 kg cukru.
Chciałem napisać właśnie abyś nie dotykał się do winogron delikatesowych, o tym przeczytasz na forum - po prostu NIE!
Mandarynki i pomarańcze:/ To nie moja działka, nie robiłem i nie pomogę.
Sok jak chcesz kupić to nie patrz czy dosładzany czy nie. Prawdziwy powinien mieć tylko cukier z owoców.
Na 14% alkoholu i 10 L wina wytrawnego, w pełni odfermentowanego potrzebujesz => 17*10*14=~ 2,4 kg cukru.
Dodałeś 1,25 kg cukru + ~0,3 kg cukru w soku = 1,55 kg.
2,4 - 1,55 = 0,85 kg musisz dodać w okresie fermentacji burzliwej aby uzyskać 14% wytrawnego wina. Po zakończonej fermentacji ubić drożdże i dosłodzić wedle smaku. Więcej nie chce mi się liczyć bo sam to robię zgrubnie, są tu koledzy co policzą Ci wszystko do 1 grama.