Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Drożdże WLP099 - tolerancja do 25% alk.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam.
Studiując forum piwowarskie, zauważyłem że do fermentacji bardzo mocnych piw używane są drożdże WLP099. W ich opisie jest, że mogą dociągnąć do 25% alkoholu!

Link do wiki:
http://www.wiki.piwo.org/Dro%C5%BCd%C5%B...ravity_Ale

Na stronie producenta taka sama informacja:
http://www.whitelabs.com/yeast/wlp099-su...-ale-yeast

Jak myślicie, nadawałyby się do fermentacji ciężkich miodów lub do restartów?

Myslę, że możnaby spróbować ale na małej próbce. Mogą dawać nieporządane posmaki
Do barley wine widzę najwięcej osób ich użyło. Dodatkowo piszą o powstających estrach przy gęstej brzeczce. Jakbym je miał to bym próbował, tylko jaki miód, dwójniak?

Ciekawie się wypowiadają o nich tutaj: http://www.piwo.org/topic/2029-white-lab...ale-yeast/
Normalnie ciągną do 16%, wyżej trzeba je hartować, odpowiednio dokarmiać azotem.
Raczej przystosowane do brzeczki piwnej (inny proces wytwarzania, inne posmaki, inne blg...).

No i gdzie je kupić? Czytałem, że są drogie a nei znalazłem żadnej oferty.
Kosztują pewnie około 50 zł, i trzebaby je namnażać.

Co do estrów to drożdże winiarskie różnych rodzajów również takie estry produkują. Pytanie tylko czy aż tyle.

Co do brzeczki piwnej - barley wine często ma nawet 30 blg, co jest prawie blg startowym trójniaka.

Co do hartowania - podczas fermentacji miodu same by się zahartowały, a standardowo do miodów dodaje się dużo pożywki, więc myślę że tu specjalnego traktowania im nie potrzeba...
http://www.williamsbrewing.com/WLP099-SU...P2808.aspx

Jest tam "Notice for brewers", to tak jeśli chodzi o to namnażanie i >16%.
Jak kupisz i użyjesz to poinformuj jak to idzie :)

U mnie poszukiwania trwają w odwrotnych kierunku, tj. zamiast 25% ucieszyłbym się z 11% :)