Pytanie mam: chcę zrobić miodzik na bayanusach. Chcę zadać drożdżom najlepszą pożywkę. Zawsze dawałem jedną, kupowaną jako "pożywka dla drożdży". Proszę teraz praktyków o radę, którą wybrać, aby była najlepsza? Z obecnie dostępnych dodajecie jedną czy dwie? Kiedy? Jakie ilości na 10 l nastawu?
I jeszcze jedno pytanie: na 10 l nastawu daję 10 g bayanusów. Czy jest błędem, przesadą czy też korzystniej, dodanie 20 g na 10 l?
Dziękując - pozdrawiam!
Notos
- 10g drożdży B/10 litrów brzeczki trójniaka
- 2,5g K2CO3 lub KHCO3 (zabezpiecza nastaw przed krytycznym spadkiem pH <3,2 i zabezpiecza go w jony K) - warto dodać
- pierwszą dawkę pożywki dajemy po pierwszych oznakach fermentacji DAF 0,4g/l i kompleksowa np Kombi 0,5g/l
- gdy Blg spadnie o 8-10 stopni dajemy drugą porcję DAF 0,2g/l i kompleksową 0,5g/l
Są też tacy co dają pożywki w jednej dawce.
(02-11-2013, 11:01)krzysztof1970 napisał(a): [ -> ]- 2,5g K2CO3 lub KHCO3 (zabezpiecza nastaw przed krytycznym spadkiem pH <3,2 i zabezpiecza go w jony K) - warto dodać
- pierwszą dawkę pożywki dajemy po pierwszych oznakach fermentacji DAF 0,4g/l i kompleksowa np Kombi 0,5g/l
- gdy Blg spadnie o 8-10 stopni dajemy drugą porcję DAF 0,2g/l i kompleksową 0,5g/l
Wykaż, proszę, cierpliwość!
Czy K2CO3 lub KHCO3 to są wzory pożywek czy też związków chemicznych, które dodajemy niezależnie od pożywek?
DAF to - wg googla - fosforan dwuamonowy o wzorze (NH4)2HPO4, a więc żaden z wymienionych przez Ciebie.
Czy zatem należy, oprócz pożywek, dodać coś jeszcze?
A pożywka Activit - to zamiast DAF-a czy zamiast Kombi?
Będę wdzięczny!
KHCO3 to wodorowęglan potasu
Activit odpowiednik kombi zawiera daf.
Czy sam aktywit wystarczy zależy od drożdzy - zwykle tak, ale są azotolubne (N) i tym trzeba dać jeszcze daf.
edit : Krzysztof mnie ubiegł
Dziękuję, zatem kupuję:
DAF i ACTIVIT, podaję równocześnie we wskazanych przez Krzysztofa ilościach ale dopiero po zadaniu uwodnionych bayanusów do nastawu i dopiero, gdy pojawią się pierwsze znaki fermentacji w rurce. Nie dodaję żadnych innych związków chemicznych.
Dziękuję bardzo za informację!
Pozdrawiam wieczorową porą!
Notos