Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Zarloczne drozdze?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Przede wszystkim witam jako nowy użytkownik. ;)
Pisze bo szukam potwierdzenia w swoim przekonaniu dotyczącego poziomu cukru w moim winie z DR.
27.10.2013 Nastawiłem 25litrow owego wina, w skrócie;
-5kg DR
-6kg cukru (spokojnie podzielony na partie)
-Pożywka
-Trochę kwasku cytrynowego - nie ma to jak dokładna miara :cool:
-Drożdże aktywne.

Przemrożoną DR zalałem wrzątkiem po czym umieściłem owoce w baniaku. W części wody rozpuściłem pierwsze 4kg cukru i wlałem do baniaka dolewając resztę wody. Kiedy nastaw miał odpowiednia temperaturę dodałem pozywke ostro wszystko zabełtałem i dodałem aktywne drożdże.
Wino ruszyło już po 3 godzinach od dodania drożdży przez pierwsze 4-5 dni gotowało się w rurce fermentacyjnej, potem zwolniło do kilku bąbli na minute ale to normalka.
Po blisko 12 dniach zmierzyłem BLG wyniosło 0 a wino stanęło - zero pracy.
Nie wiele myśląc spuściłem trochę nastawu i rozpuściłem kolejny kilogram cukru (5/6kilogramow)
Wino ruszyło natychmiastowo. :)
Chyba zrobiłem wszystko książkowo - może trochę przesadziłem z tymi 4 kg cukru z samego początku.
To za pewne wina rodzaju użytych drożdży... ? Czy w waszym winie z DR pierwsze partie cukru również zostały tak szybko przerobione ? Czy raczej nie ma na to reguły.

Jako ze mam pod ręką to dodam fotke wina chwile po nastawieniu;
[bad IMG]http://s6.ifotos.pl/img/IMG3752jp_narners.jpg[/bad img]
Ile wody ?
Jaki poziom wina obecnie?
Jaki typ drożdży aktywnych?
Ile pożywki i jaka?

I pytanie za 100pkt - gdzie można kupić taki fajny balon? :cool:
Cytat:gdzie można kupić taki fajny balon?
Miałem bardzo podobny słój wielofunkcyjny (identyczny wzór kratki na boku), rozgniotłem go podczas zakręcania.
Grubość ścianki była poniżej 1 mm. Jeśli będzie zainteresowanie, wstawię zdjęcia.

Wody wlałem 20 litrów.
A co do reszty, to wszystko kupiłem na terenie UK z baniakiem włącznie. Koszt coś około 25£. Ale warty ceny naprawdę fajnie wykonany i z grubego szkła. Ostatnio widziałem podobny na tablica.pl - warto co jakiś czas sprawdzać strony aukcyjne.
http://www.ebay.co.uk/itm/Yeast-Nutrient...51aed38e99 - Takiej pożywki użyłem.
Drożdże ? Hmm jakieś no-name Uniwersalne aktywne się nazywały ;)
Szkło jak dla mnie piękne i kupiłbym takie, szkoda że polskie sklepy ich nie importują, przynajmniej nie widziałem.
Pionowe ścianki wzmacniane od zewnątrz żebrami, perfekt.

Prędkość fermentacji prawidłowa, w 12 dni spadło ci blg z 20 do 0.
W zasadzie proporcje ok, chociaż dałbym 1kg więcej DR na taki nastaw.
Wszystko zależy od drożdży - do ilu ci dociągną.

Dałeś "trochę" kwasu. Mogło to podnieść pH nastawu i dać drożdżom lepsze warunki na starcie.

Mam taką swoją hipotezę, że niskie pH to powód mało gwałtownych fermentacji win z DR.
Ostatnio nowe przepisy nie zalecają dodawania kwasku cytrynowego bo owoce mają wystarczającą ilość kwasów.
Jednak z powodu trudności z pozyskaniem soku fermentuję sę całe owoce, które bardzo powoli oddają ekstrakt dokwaszając wino - trwa to kilka tygodni.
Zatem na starcie drożdże mają nieciekawie - niskie pH oraz słodki syrop cukrowy. Wolno się namnażają, trudniej i mniej gwałtownie powstaje etanol.

Udanego wina życzę.




Mialem na dysku przepis na 10 litrów tego wina, który mówił ze na 10L wina potrzebuje 2.70kg. Razy dwa i gotowy przepis na 25 litrowy baniak. Dokładnie miąłem tej róży 5.200kg.
Miejmy nadzieje ze wszystko wyjdzie pysznie :D