Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Pleśń? Czy to koniec?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam. W Piątek wieczorem zacząłem robić wino z winogron czerwonych. To moje pierwsze podchody więc wyszukałem w sieci prosty przepis na domowe wino. Otóż wszystko robiłem zgodnie z instrukcją (http://www.chefpaul.net/wino01.html) i dziś na mojej miazdze zauważyłem chyba pleśń. Załączma foto. Jeżeli to pleśń to co mam teraz robić? Jakieś rady?:niewiem:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1728...8e0c9.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/76be...4beb7.html

Dodam że miazga jeszcze "nie pracuję" i nie wiem czy dodawać "matkę drożdżową".
Winogrona nie kupne. Tego samego dnia je zebrałem z przydomowego ogrodu
Bardzo zły przepis wybrałeś.
Ten nalot wygląda rzeczywiście na pleśń.
Ja bym wina z tego nie pił, pleśń wydziela różne szkodliwe substancje.
Rady - nie zniechęcaj się, poczytaj, kup drożdże, cukromierz. Zrób wino z ryżu albo z rodzynek - będziesz bardzo zadowolony.
Możesz ,,spróbować,, zebrać pleśń za-siarkować , celem ubicia ,,gości,, .
-Przewietrzyć nastaw
-dodać silną MD , albo aktywne drożdże
-pożywkę
-BLG na starcie 20-23 .
-przykryć fermentator aby syf tam się nie dostawał .

Czy coś fajnego z tego wyjdzie ?? Zawsze można to potraktować to jako (eksperymentalny ekstrementalny eksperyment) .
Sporo tej pleśni .
@pietrzun na zdjęciu wygląda jak pleśń, tak na 99%, bo na tym zbliżeniu nie ma ostrości, no ale każdy chyba wie jak pleśń wygląda i jeśli to ona to nastaw w kanał... chyba, że zdrowia Ci nie szkoda:)
Nie ma co zbierać pleśni i ryzykować....
Problem z pleśnią polega na tym, że jeśli ją widzisz, to jest już bardzo rozwinięta i masz ją w całości (nie tylko na wierzchu).
Sugeruje wylać w kanał.
Pietrzun - koniecznie wylej!!! Pleśnie produkują szkodliwe związki m.in silne alergeny i karcynogeny.