Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Cukier trzcinowy vs cukier z buraków
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam.
Czy różnica po doslodzeniu wyrobów cukrem trzcinowym znacznie odbiega od tych dosładzanych tradycyjnie?
Robił ktoś może jakieś próby porównawcze?

Wiem ze jest znacznie droższy ale można by wymieszać go ze zwykłym cukrem 50/50 co o tym sądzicie ?
Próbowałeś kiedyś cukru trzcinowego i buraczanego?
Różnica znaczna. Nie do wszystkiego pasuje.
Do czego pasuje a do czego nie...uzależnione osobniczo:) Ja dodaję prawie do wszystkiego - kawa, herbata, potrawy, piwo, nalewki
(16-11-2013, 14:35)FishHunter napisał(a): [ -> ]Trzcinowy jest znacznie droższy ale można by wymieszać go ze zwykłym cukrem 50/50 co o tym sądzicie ?

No można, tylko po co?
Przy robieniu nalewek odszedłem całkowicie od cukru buraczanego.
Trzcinowy daje delikatniejsze nuty, także lekki "dymny" powiew.
Buraczany jest słodki, i tylko słodki.
Teraz (za namową taty1959) jestem na etapie prób słodzenia melasą trzcinową. Nie do wszystkiego pasuje, ale trzeba popróbować.