Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Fotorelacja / netkar porzeczka / multiwitamina / jabłkowy
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam,
Zamierzam przeprowadzić eksperyment wraz z fotorelacją:

1. Sok jabłkowy + nektar porzeczkowy:
0,9L sok jabłkowy fortuna 100% zawartość 90g cukru
0,1L nektar porzeczkowy auchan zawartość 10g cukru

Po tygodniu przelałem ponieważ była ogromna liczba martwych drożdży.
Dodałem 203 ml wody a w niej rozpuszczone 133 g cukru.
Dodane:
+ szczypta zioła prowansalskiego
+ 3 kulki ziela angielskiego
+ odrobina korzenia imbiru
+ szczypta tymianku
+ sok z dwóch pomarańczy


2. Nektar porzeczkowy:
1L nektaru porzeczkowy auchan a w nim 108 g cukru

Sytuacja podobna przelałem ponieważ była spora ilość martwych drożdży.
Dodałem 203 ml wody a niej rozpuszczone 133 g cukru.



3. Multiwitamina:
1L Multiwitamina fortuna sok 100% a w nim 89 g cukru

Sytuacja podobna przelałem ponieważ była spora ilość martwych drożdży.
Dodane:
1L multiwitamina fortuna sok 100% a w nim 89g cukru
1L pomarańcza fortuna sok 100% a w nim 95 g cukru
1,8 L sok jabłkowy 100% sokpol a w nim 183 g cukru + rozpuściłem w nim 600 g cukru.


Drożdże biowin do białego i czerwonego wina ( zabijcie ale bodaj portwein) + pożywka biowin - wszystko rozdzielone na każdy balon.


Zamierzam dzielić się systematycznie informacjami na temat tego eksperymentu.





[attachment=18311] [attachment=18312] [attachment=18313] [attachment=18314]
strasznie małe te zdjęcia...słabo widać
(26-11-2013, 09:21)pierwek napisał(a): [ -> ]strasznie małe te zdjęcia...słabo widać

A proszę, większe nie ma problemu.
Ciekawy jestem smaku takiego wina
(23-12-2013, 23:40)lopez1122 napisał(a): [ -> ]Ciekawy jestem smaku takiego wina

Witaj, wina już dawno ostawione i zdegustowane, a nawet wypuszczone w świat kanałów.

1. Sok jabłkowy + nektar porzeczkowy - bardzo długi okres klarowania się, smak naprawdę nie był rewelacyjny. Wstyd było częstować innych. Wypity samemu.

2. Nektar porzeczkowy - smak wystarczający, klarowny dość szybko. Wyszedł wytrawny, niestety posmak porzeczki po większym spróbowaniu był, tak jakby sztuczny ( robiłem już nie raz z porzeczek świeżych - kompletnie inna liga smakowa itp. )

3. Multiwitamina - Brak reakcji żadnych, nie klarował się. Zapach bardzo nieprzyjemny - niestety wylądował w kanałach. Mimo tego spróbować smak chciałem, zapach był taki sam jak smak.

Przygody z sokami z kartonów uważam za zakończony kompletnie i nigdy już nie będę ich próbował znów robić - szkoda pieniędzy i czasu własnego.

Naprawdę lepiej ryżowe zrobić z imbirem i rodzynkami oraz ziołami i wyjdzie cenowo lepiej o wiele, a na dodatek smakowo też bardzo dobrze.

Podsumowując, róbmy naprawdę ze świeżych owoców - nic tego nie zastąpi..
Ciekaw jestem jaka była w tych kartonach % zawartość owoców oraz jakie były E ?
Ja kartony omijam szerokim łukiem i Tobie też tak radzę.
Nektar porzeczkowy ma jakieś 25% soku.
Zastanawiam się jeszcze nad nektarem z wiśni zawartość soków taka sama.