Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Trójniak wrzosowy homogeniczny...
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2
A do jakiego poziomu Blg powinno spaść ? Ciężko mi zaskoczyć jeszcze na jakiej zasadzie dodaje/odejmuje się blg z poprawek ale z tego co zapamiętałem to trójniak powinien mieć ok 13% alkoholu. Jeśli więc startowe Blg wynosiło 36 to końcowe powinno byc na poziomie 17 Blg - aby dało 13.3% alkoholu. Zapewne coś tu jeszcze muszę doliczyć - dodać czy odjąć...ale nie wiem co. Szukam po forum w poszukiwaniu info ale....nie bardzo nawet wiem czego szukać.
Aby wyliczyć moc miodu różnicę Blg (początkowe - końcowe) dzielisz przez 2
Zajrzyj tutaj
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=5459
eee to aby osiągnąć % alkoholu na poziomie 13% musiałbym zejść z Blg do poziomu -4. Teraz wg tabeli jest 24.9 - 0.0( Blg -4)/2= 12.45
To jakaś czarna magia dla mnie. Wiem, że to głupie ale czy mógłby ktoś to policzyć - do jakiego poziomu Blg zejść abym otrzymał 13% alkoholu i w jakiś przystępny sposób to wytłumaczyć ? Kompletnie nie potrafie tego zaskoczyć a przypuszczam że to proste jak kilometr sznurka w kieszenie. Będe bardzo wdzięczny.
A skąd wziąłeś te -4??
masz wzór
(A-B)/2 = 13
gdzie A to jest Twoje 36, a do wyznaczenia pozostaje B.

A-B = 26
B = A-26
B = 10

Czyli ze swoim miodkiem musisz zejść do 10Blg.
Sorry, prościej się już nie da ...
Teraz już rozumie - wielkie dzięki. Problem wziął się z tego :

Przykład
pomiar 1: 22 Bllg = 14,8%
pomiar 2: 0 Bllg = 1,9%
obliczamy różnicę między pomiarami:
14,8 - 1,9 = 12.9
co oznacza, że w wyniku fermentacji między 1 i 2 pomiarem powstało 12.9% alkoholu

i starałem się dojść o co w tym chodzi skoro nigdzie tu nie piszą o żadnym dzieleniu przez 2 itd.
Raz jeszcze bardzo Ci dziękuje.
Stron: 1 2