Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Śliwka węgierka , a klarowność wina .
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Śliwka ,,węgierka,, , w każdym bądź razie fioletowa i jajowatego kształtu .

Wino z tego owocu , rocznik 2012 .
Klarowność hmmm , przez rok osadu brak .
Jest na pewno mętne , prze balon 34 ściany się nie zobaczy .
Żeby stwierdzić czy jest osad musiałem podświetlić z przeciwnej strony żarówką 60W ,
Światło przechodzi i ładnie oświetla wino .

Czy jest szansa że wino się samo wyklaruje , (pektol był dawny przy uzyskiwaniu soku) czy też będzie potrzeba zastosowania -- tylko czego ?

Balon jest zakorkowany korkiem z rurką z wodą i zalany woskiem .
Pomieszczenie suche i wolne od zapachów , chłodne , temp. stała .

Z tą rurką wiecznie chyba stać nie powinno ?
Nie mam dużego doświadczenia w enologii jako takiej ale poczyniłem już trzy wina z węgierek.
Ameryki nie okrywam, że klarowanie nastręcza trudności. Tylko jeden nastaw udało mi się ładnie wyklarować. Po roku w balonie użyłem bentonitu, po dwóch tygodniach zlałem i odstawiłem do piwnicy (12-14 stopni). Po kolejnych dwóch zlaniach i 6 miesiącach znów dodałem bentonitu, zlałem i odstawiłem. Finalnie po prawie 2 latach uzyskałem względnie klarowne wino, cały czas dojrzewa bo niestety po jednym kieliszku, ochoty na następny nie mam.
(20-01-2014, 23:02)christofanow napisał(a): [ -> ]cały czas dojrzewa bo niestety po jednym kieliszku, ochoty na następny nie mam.

Czy to czasem nie jest wina bentonitu .

Moje 8 miesięcy temu było smaczne , od tamtej pory do balona nie zaglądałem .
Nie sądzę, bentonit stosowałem nie raz i nie zauważyłem aby wprowadzał nowe nuty do wina.
To wino od początku nie było zbyt smaczne, również przed dodaniem bentonitu.
Trzeba wiedzieć że wino śliwkowe, zwłaszcza z węgierek to wino oporne.
Trudno klaruje i bardzo długo dojrzewa, gdzieś napisano ,że nawet 4 lata.
Rok klarowania wina z owoców które zawierają mnóstwo pektyn, a stosunkowo niewiele garbników to nie jest długo.

Ponadto układanie smaku trwa. Cristofanow czekaj cierpliwie ,a w między czasie dodaj garbników, wyreguluj parametry kwasowość,cukier, kilka kropel pektopolu nie zaszkodzi.
(21-01-2014, 08:24)plecionka napisał(a): [ -> ]a w między czasie dodaj garbników,

Masz jakieś doświadczenia z dodawaniem tanin ?
Czym więcej czytam , tym mniej wiem .

Gdy mam baniaczek pod korek zalany i spuszcze ze 4 butelki , aby potrenować z taninami dla tego konkretnego wina - to w baniaczku będzie sporo powietrza , a mniejszego nie posiadam .

Dodać tak na ,,oko,, hmm - słaby pomysł .
http://winodomowe.info/wp-content/upload...-tanin.jpg
http://chemix.olsztyn.pl/pl/p/TANINA-A25...CZYSTA/452
http://sklep.sklepyhobby.pl/chemia-winia...ga-5g.html
http://www.winodomowe.pl/product-pol-748...t-20g.html
http://destylacja.com/pl/p/Tanina-50g/724

Tego specyfiku jest na rynku dość sporo .
Ciekawe po jakim czasie po do daniu do gotowego wina , stwierdzić można że owe taniny już zadziałały ?
Ja dodawałem taninę, co prawda do wina z hibiskusa, ale po około 3-4 tygodniach jak próbowałem je to różnica w smaku była dość znacząca, na plus oczywiście. Rzuć okiem w wątku o winie z hibiskusa. Poczytaj też w dziale win kwiatowych, jest tam kilka tematów z taninami.
A nie prościej, bezpieczniei i taniej zrobić mocną herbatę? Powinno też wpłynąć na klarowność.
Z taniną trzeba uważać, bo łatwo można przesadzić.
Inna rzecz, która przychodzi mi do głowy, to dodatek chipsów dębowych.:slinka:
(22-01-2014, 11:22)Grze$ napisał(a): [ -> ]A nie prościej, bezpieczniei i taniej zrobić mocną herbatę? Powinno też wpłynąć na klarowność.
Z taniną trzeba uważać, bo łatwo można przesadzić.
Inna rzecz, która przychodzi mi do głowy, to dodatek chipsów dębowych.:slinka:

Herbata ,
czipsy ,
to wszystko jest nie policzalne , jak ustalić ile w jakiej herbacie jest tanin , lub w kawałku dębu i czy każdy czips odda tyle samo walorów smakowych ?
Wszystko jest do znalezienia na forum.
Porcja na 10l wina - 3 łyżki dobrej herbaty na szklankę.
Chipsy zależy od poziomu akceptacji dębu. Minimum to 1g/1l wina przez 6 tygodni, ja daję 2g/1l mocno palonych z Biowinu. Z doświadczenia wiem, że różnią się np. od tych Browamatora.
@mariuszek, zawartość tanin w herbatach, rzuć okiem:)
Chociaż przyznaje, że ze względu na dokładność dozowania też wolę stosować taninę w proszku, tyle, że bez wagi z dokładnością do 0,01g się raczej wtedy nie obędzie.
Jestem fanem czarnej ,mocnej i tanicznej herbaty, więc organoleptycznie wyczuwam, te z małą zawartością tanin.

Herbata musi być dobrej jakości, tanie badziewie się nie nadaje, żadne tam Sagi i Posti.

Stosowałem też kiedyś taninę z apteki z udanym skutkiem.
Hej. Mógłby mi ktoś napisać jak dokładnie zrobić wywar z hibiskusa? Chciałbym sklarować wino z węgierek. 1,5 roku w balonie. 0k 30l
Widział ktoś gdzieś dostępną tą/tę taninę :
[attachment=18551] [attachment=18552]

Nigdzie nie mogę tego produktu namierzyć !
Trzymaj: link

110 zł za 100 gram:(

Edycja: poprawiłem link
(05-02-2014, 10:13)bigmisiu napisał(a): [ -> ]110 zł za 100 gram:(

Dawkowanie:
Dawkowanie: 10 do 20 g/hl podczas fermentacji,
20-40 g/hl dla winogron porażonych pleśnią,
5-15 g/hl do gotowych win .

1hl = 100 litrów

0,5 grama do 1,5 grama na 10 litrów wina .

Czyli za 110 zł mamy na ok. minimum 500l wina .

Ciekawe czy to nie wietrzeje/utlenia się po otwarciu torebeczki .