Mam następujące pytanie. Posiadam już książkę "Nalewki i likiery" forumowej FRIDY, ale chciałbym nabyć jeszcze jedną książkę. Która waszym zdaniem jest warta polecenia?
Chciałbym aby nie powtarzały się przepisy z książką FRIDY, nalewki były "warte zrobienia". Z góry dziękuję za odpowiedź.
Książka Fridy to wyjątek. Pozostałe pozycje najlepiej przejrzeć, zobaczyć spis treści i poczytać jeden czy dwa przepisy porównując je ze swoją wiedzą.
Jeżeli będą ciekawe to brać..... i nastawiać w/g tych recept
Z pozostałymi jest ten problem, że są tylko teoretyczno-kompilacyjne, tzn. autor nie wykonał ani jednej z opisywanych nalewek. Nam najbardziej się potrzebne książki takich autorów, jak właśnie Frida, która każdą z opisywanych nalewek wykonała własnoręcznie, więc wie gdzie popełniła błędy, co można zweryfikować, co z czasem się zmieniło, itd, itd. Poszukaj na chomiku Bełzy, Dunina i Kurowskiego, oraz Nowickiego.
Miło wiedzieć, że moja praca jest doceniana.
Odnośnie do książki Nowickiego, to warto ją mieć. Nie tylko jako ciekawostkę, wiele przepisów można spokojnie wykorzystać wprost lub lekko zmodyfikować, np. zmniejszyć ilość cukru, pominąć nielubiany składnik (a nuż powstanie coś nowego).
Co do sprawdzonych przepisów to niejaka Małgorzata Caprari zebrała ich spory zbiór, wykonałem kilka nalewek wg. tych receptur i nie byłem rozczarowany. Wadą książki jest brak kolejności alfabetycznej wg. głównego składnika a malownicze nazwy jak "Jesienna nostalgia" czy "Poranna Rosa" niewiele mówią. Jest to jednak jakiś sposób na to żeby czytelnik przynajmniej przewertował całą książkę

. Pierwsze wydanie w dwóch tomach ,drugie chyba w jednym, wydawnictwo KDC teraz zdaje się Weldbild - nie nadążam

Przepisów naprawdę dużo, polecam.
(04-03-2014, 21:50)dzidek napisał(a): [ -> ]Co do sprawdzonych przepisów to niejaka Małgorzata Caprari zebrała ich spory zbiór, wykonałem kilka nalewek wg. tych receptur i nie byłem rozczarowany. Wadą książki jest brak kolejności alfabetycznej wg. głównego składnika a malownicze nazwy jak "Jesienna nostalgia" czy "Poranna Rosa" niewiele mówią. Jest to jednak jakiś sposób na to żeby czytelnik przynajmniej przewertował całą książkę
. Pierwsze wydanie w dwóch tomach ,drugie chyba w jednym, wydawnictwo KDC teraz zdaje się Weldbild - nie nadążam 
Przepisów naprawdę dużo, polecam.
Kupiłem tą książkę tej autorki:
http://www.gandalf.com.pl/b/nalewki-domowe-d/ Przepisów sporo, ale wgłębiając się w składniki to niektóre nalewki słabsze są od kompotu. Coś tam chyba nie gra z zawartością alkoholu (w wielu przepisach).
Książka "Nalewki domowe" jest świetna!
Panowie właśnie na allegro pojawiła się książka HIERONIMa BŁAŻEJAKa "ZACHĘTA DO SZTUKI NALEWEK" (biały kruk, mały nakład) - jedna z wartościowszych książek o nalewkach.
Ta za 87 zeta?? To Twoja aukcja?
Na szczęście jest jeszcze kontroferta za 29 + poczta...
To nie jest moja żadna aukcja a miałem właśnie na myśli tą aukcję za 29 zł, 2 dni temu zakupiłem tą książkę i spojrzałem, że ta osoba wystawiła kolejną, postanowiłem podzielić się informacją

Książka niedostępna do lat. Skąd można ją wziąć? Może macie? Pożyczycie?