Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Czy dobrze obliczyłem cukier?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam,

Mam trochę wątpliwości więc postanowiłem dopytać w tym dziale. Oryginalny temat znajduje się pod tym linkiem:

http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=15396

Do wina użyłem następujących proporcji:

Woda bananowa z 9 kg bananów - 10 L
Sok pomarańczowy - 8,3 kg (z 20kg pomarańczy)
Woda - 35L
Cukier - 8,5 kg
Rodzynki - 1,1 kg
Pożywka - 20g
Drożdże Vinjast Tokajer - 20g

Woda bananowa z sokiem bananowym w objętości ~18,3 L miała 6 Blg. W związku z czym na ~12% winko dodałem odpowiednią ilość cukru?
Nie wiem czy az tyle wody sie daje do tego winka. Wzor na cukier jest latwy- litry x % x 17. Np. 20l x 12% x 17 =4080g cukru. Odejmujesz od wyniku cukier zawarty w sokach i dodajesz reszte :)
Tak, za dużo wody, mam nadzieję, że tylko na papierze, wody dodałem 25L a nie 35 L ;) pomyłka
Mi według programu wyszło 8,7KG cukru tutaj masz screen z obliczeniem:
http://s6.ifotos.pl/img/18png_ehawqpp.png
A tutaj program:
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=15463

Ale ja bym to poprawił i dał wypełnienie 80% bo nie powinno się całego balona pokrywać moszczem bo ci wykipi
pozatym te twoje blg z 6 dałbym na 4 licząc niecukry.