Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Cydr, brak alkoholu....
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam.
Ostatnio zakupilem 80kg jablek po promocyjnej cenie 70gr/kg.
Całość została rozdrobniona, później do prasy.
W rezultacie uzyskałem 45L samego soku.
Początkowe blg wyniosło 16, drożdze tokaj (innych nie miałem pod ręką).
Dzisiaj po 2 tyg fermentacji blg wynosi 0. Po wstępnej degustacji wcale nie wyczułem alkoholu, nawet tyci tyci.
A wg obliczeń fermentując do konca tj.
16blg- 4blg = 12blg
120g/l *45L= 5400g cukru w nastawie.
5400 / 17 = 317.64
317.64 / 45l =7.05% alk.

Z góry dzieki za pomoc..:)
Jeśli miałeś 16Blg, jeśli teraz masz 0Blg, jeśli masz sprawny cukromierz i nie popełniłeś błędu podczas pomiaru to masz ok 7% alkoholu, tak jak policzyłeś.
Krasnoludki cukru nie wynoszą:D Jak był, teraz go nie ma to musiał zostać zamieniony na alkohol, a że go nie czujesz...? To tylko się cieszyć:) Niech Ci on trochę dojrzeje, wypijesz dwie butelki, to na pewno poczujesz:)