16-02-2014, 21:46
Witam wszystkich winiarzy 
Postanowiłem nastawić wino z herbaty.
Przed nastawieniem wina ze zwykłej czarnej herbaty powstrzymał mnie fakt iż zawiera ona kofeine.
Nie lubie mieszać kofeiny z alkoholem.
Nastawiam zatem wino z herbaty bezkofeinowej smakowej według stworzonego przez samego siebie przepisu.
Nie mogłem nigdzie znaleśc bezkofeinowej herbaty sypkiej a więc nastawiam z herbaty w torebkach.
[attachment=18587]
Nastaw na 25 litrów wina o mocy około 12%.
Skład :
-72 torebek herbaty bezkofeinowej o smaku imbiru i cytryny
- 100gr korzenia imbiru
- około 0.5 litra miodu niesyconego
- 2.5kg rodzynek
- woda
- 4.kg cukru
- kwasek cytrynowy do smaku
- pożywka
- Drożdże aktywne LALVIN all purpose wine
Sposób wykonania :
Korzeń imbiru obrałem oraz pokroiłem na plasterki a nastepnie gotowałem w około 2 litrach wody. Potrzymałem pod przykryciem kilka godzin a następnie wywar ten wlałem do wiadra fermentacyjnego już bez korzenia.
Herbate parzyłem przez pół godziny.
Parzyłem 12 torebek w około 1.5 litrze wody x 6 czyli razem dało wywar z 72 torebek herbaty który również wlałem do wiadra fermentacyjnego.
Rodzynki kilkakrotnie dokładnie wypłukałem wrzącą wodą oraz wrzuciłem do nastawu.
Niewielką ilość wody podgrzałem a następnie rozpuściłem w niej miód.
Do nastawu dodałem syrop cukrowy.
Dopełniłem wodą do pojemności 25 litrów.
Po ostygnięciu całości do temperatury 20C dodałem pożywke oraz drożdże.
BLG początkowe wynosi 20.
Własnie obecnie jestem w trakcie nastawiania tego wina i pisze w pośpiechu także może byc nieskładnie.

Postanowiłem nastawić wino z herbaty.
Przed nastawieniem wina ze zwykłej czarnej herbaty powstrzymał mnie fakt iż zawiera ona kofeine.
Nie lubie mieszać kofeiny z alkoholem.
Nastawiam zatem wino z herbaty bezkofeinowej smakowej według stworzonego przez samego siebie przepisu.
Nie mogłem nigdzie znaleśc bezkofeinowej herbaty sypkiej a więc nastawiam z herbaty w torebkach.
[attachment=18587]
Nastaw na 25 litrów wina o mocy około 12%.
Skład :
-72 torebek herbaty bezkofeinowej o smaku imbiru i cytryny
- 100gr korzenia imbiru
- około 0.5 litra miodu niesyconego
- 2.5kg rodzynek
- woda
- 4.kg cukru
- kwasek cytrynowy do smaku
- pożywka
- Drożdże aktywne LALVIN all purpose wine
Sposób wykonania :
Korzeń imbiru obrałem oraz pokroiłem na plasterki a nastepnie gotowałem w około 2 litrach wody. Potrzymałem pod przykryciem kilka godzin a następnie wywar ten wlałem do wiadra fermentacyjnego już bez korzenia.
Herbate parzyłem przez pół godziny.
Parzyłem 12 torebek w około 1.5 litrze wody x 6 czyli razem dało wywar z 72 torebek herbaty który również wlałem do wiadra fermentacyjnego.
Rodzynki kilkakrotnie dokładnie wypłukałem wrzącą wodą oraz wrzuciłem do nastawu.
Niewielką ilość wody podgrzałem a następnie rozpuściłem w niej miód.
Do nastawu dodałem syrop cukrowy.
Dopełniłem wodą do pojemności 25 litrów.
Po ostygnięciu całości do temperatury 20C dodałem pożywke oraz drożdże.
BLG początkowe wynosi 20.
Własnie obecnie jestem w trakcie nastawiania tego wina i pisze w pośpiechu także może byc nieskładnie.
.