Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Drożdże pożerające kwas
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam
nie mogłem niczego specjalnego znaleźć w internecie ani na forum.
Czy są takie drożdże które pożerają kwas jabłkowy w większych ilościach ?

Coś jak drożdże Maurivin B które zjadają ok 50% kwasu cytrynowego. I co do tych to faktycznie tak pożerają i nie ma większego wpływu na smak ?
Fermivin redukują kwas do 30%
(20-02-2014, 09:40)mrosporek napisał(a): [ -> ]Witam
nie mogłem niczego specjalnego znaleźć w internecie ani na forum.
Czy są takie drożdże które pożerają kwas jabłkowy w większych ilościach ?

Coś jak drożdże Maurivin B które zjadają ok 50% kwasu cytrynowego. I co do tych to faktycznie tak pożerają i nie ma większego wpływu na smak ?

Gwoli ścisłości - Maurivin B redukują kwas jabłkowy, a nie cytrynowy.
Wątek dotyczący redukcji kwasu jabłkowego dostępny jest tutaj.
(20-02-2014, 09:58)rock and roll napisał(a): [ -> ]Fermivin redukują kwas do 30%

Gdzie to wyczytałeś?
Rzeczywiście redukują od 20-30%.
Masz jeszcze Lalvin 71B i Mycoferm ART.

EDIT Mnie Fermivin'y obniżyły kwasowość w cydrze nieznacznie:( Osobiście polecam Lalvin 71B
Na stronie Biowinu jest tylko zdawkowa informacja. Łódzki Klub Winiarzy ma informacje z Biowinu(bezpośrednio).
O ile u Ciebie obniżyły poziom kwasu? U mnie może o kilka %:(
(20-02-2014, 11:06)vanKlomp napisał(a): [ -> ]Na stronie Biowinu jest tylko zdawkowa informacja. Łódzki Klub Winiarzy ma informacje z Biowinu(bezpośrednio).

Ktoś to potwierdził (kto?) np. miareczkowaniem,
czy też to może informacja stricte marketingowa?
W moim badaniu wynik dla tego szczepu (Fermivin) był zgoła odmienny od oczekiwanego.
Tutaj jest dokładny opis.
(20-02-2014, 11:26)male napisał(a): [ -> ] Tutaj jest dokładny opis.

Przekonasz mnie jeśli podasz mi przykład pracy naukowej,
w której jest mowa że ten szczep faktycznie takiej redukcji dokonuje - przykład tutaj.
Do informacji zawartych w ulotkach o produkcie pozwolę sobie zachować umiarkowany sceptycyzm.
faktycznie rano na szybko pisałem i się sam zakręciłem ze swoją wypowiedzią.

Pytanie było czy Maurivin B faktycznie tak zbijają i czy ma to większy wpływ na smak nastawu?

A drugie:
Czy są drożdże które redukują kwas cytrynowy ?
(20-02-2014, 18:35)mrosporek napisał(a): [ -> ]Czy są drożdże które redukują kwas cytrynowy ?

Nie ma.

Resztę odpowiedzi znajdziesz w wątku, który Ci podlinkowałem w trzecim poście.

PS: Zdania zaczyna się z dużej litery.