Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Jeszcze raz obliczenia
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witajcie, przeglądam forum i nigdzie nie mogę znaleźć wzoru na dokładne obliczenia ile cukru należy dodać aby osiągnąć docelowy % alko. Co mnie gnębi: mam sok o zawartości cukru 10g/100ml (już na gotowo po odjęciu niecukrów). Założenia : 15 l wina o mocy 13%. Obliczenia : cukier= 15x17x13 = 3315 g. Cukier zawarty w soku - 1500 g czyli muszę dodać 1815 g cukru. Tutaj zaczynają się schody- po dodaniu tej ilości cukru do 15 l soku objętość wzrasta do 16,089 l czyli wino będzie miało
%= cukier/objętość x 17 czyli 12,12%. Czy któryś z Was może mi podać gotowy wzór lub link do tematu gdzie mogę go znaleźć? Będę wdzięczny.
Bene.
http://wino.org.pl/forum/showthread.php?...#pid156324 - dziewiąty post od dołu tej strony (str.2)
Wzory z tego tematu niestety nijak się mają do mojego pytania. We wzorze jest zmienna C1 czyli całkowita początkowa ilość cukru a ja przecież chcę się dowiedzieć ile wynosi początkowa ilość soku a co za tym idzie nie wiem ile będzie w tym cukru. Jeżeli by to miało być np 14 l to jasne jest że byłoby to 1400 g. Interesuje mnie jak obliczyć ile cukru należy dodać do ilu l soku o określonej zaw. cukru aby uzyskać określoną obiętość o określonej zawartości cukru. Troszkę to zawiłe bo występują 2 niewiadome. Myślę, że należałoby zastosować coś podobnego do wzoru na rozcieńczanie.
Wzór można przekształcić dowolnie.

No, dobra - wersja dla humanistów ;)

Chcesz równo 15 l wina o mocy 13% a masz sok o zawartości 100 g cukru w litrze.
Litr twojego soku składa się z 100 g cukru, który zajmuje w nim (100xo,62) 62 ml oraz tzw "reszty", która zajmuje (1000-62) 938 ml = 0,938 l.
Twój całkowity cukier w końcowych 15 litrach wina 3,315 kg) zajmie objętości 3315x0,62=20553 ml=2,0553 l.
Zatem na "resztę" pozostanie 15-2,0553=12,9447 l. Cała ta reszta pochodzi z twojego soku, więc wystarczy podzielić tę "resztę" przez "resztę" z 1 l soku i masz: 12,9447/0,938=13,8 l soku.
Skoro masz użyć 13,8 l soku o zawartości 0,1 kg cukru w litrze, to z soku będzie 1,38 kg, brak więc 3,315-1,38=1,935 kg cukru.

Sprawdźmy:
13,8 l soku + 1,935 kg cukru daje cukru: 13,8x0,1 +1,935=3,315 kg O.K.
13,8 l soku + 1,935 kg cukru daje objętości: 13,8 + 1,935x0,62=14,9997 l O.K.

Q.E.D.

No tak ale gdzie tu wzór? Liczenie Twoim sposobem daje wynik jednakże brak w nim prostego schematu typu a+bx/2=c, natomiast podział na humanistów i resztę jest wg mnie całkiem niepotrzebny wszak na tym forum spotykają się winiarze, nalewkarze i miodosytnicy.
(08-01-2015, 18:07)Benefaktor napisał(a): [ -> ]No tak ale gdzie tu wzór? Liczenie Twoim sposobem daje wynik jednakże brak w nim prostego schematu typu a+bx/2=c ...

Ręce opadają ...:glowa_w_mur:
(08-01-2015, 18:26)Fester napisał(a): [ -> ]Ręce opadają ...:glowa_w_mur:

Ważne, żeby rurka fermentacyjna prosto stała :hahaha:
(08-01-2015, 18:07)Benefaktor napisał(a): [ -> ]No tak ale gdzie tu wzór? Liczenie Twoim sposobem daje wynik jednakże brak w nim prostego schematu typu a+bx/2=c, natomiast podział na humanistów i resztę jest wg mnie całkiem niepotrzebny wszak na tym forum spotykają się winiarze, nalewkarze i miodosytnicy.
Proponuję żebyś Ty opracował kalkulator w Excelu dla wszystkich, którzy oczekują "prostego wzoru". Na podstawie powyższego, podanego przeze mnie przykładu można to zrobić w 5 minut.

Powodzenia,
Darek
Hmm
Mam wrażenie, że od samego początku coś zostało zgubione(pomylone)
Skąd wzięło się wskazanie ilości cukru 10g/100ml?
Przecież cukromierz pokazuje stężenie procentowe, czyli 10g w 100g soku,
co oczywiście nie zmienia toku myślenia, a jedynie ilość cukru którą trzeba dodać do 'ciut' innej ilości soku.

Alskarus, masz rację - cukromierz zazwyczaj jest wyskalowany w Ballingach. Skala Ballinga określa wagowe stężenie cukru w nastawie. Weźmy na przykład 1kg roztworu cukrowego złożonego ze 100g cukru i 900g wody. Można powiedzieć, że stężenie cukru jest 10Blg.

Skala ballinga to jeden ze sposobów podawania zawartości cukru w roztworze ale odnosi się tylko to masy roztworu. Winiarzowi (przynajmniej mi) łatwiej jest operować na objętościach dlatego można wprowadzić wskaźnik mówiący ile cukru znajduje się w litrze roztworu. Przecież zazwyczaj mówimy: "mam 10L moszczu owocowego" zamiast "mam 10 kg moszczu owocowego". Na marginesie: 10L moszczu ma masę większą niż 10kg, gdyż gęstość moszczu jest większa od gęstości wody.

Skoro masz roztwór złożony ze 100g cukru i 900g wody, to możesz również powiedzieć, że w jednym litrze tego roztworu jest 103,8g cukru: 103,8g/1L czyli 10,3g/100mL. Oba skaźniki są poprawne. Poczytaj Temat: Z polskiego na nasze (jak przeliczyć Bllg na % alkoholu). Możesz spojrzeć też na te tablice fizykochemiczne; na stronie 18-tej są tablice dotyczące wodnego roztworu sacharozy.
Panowie - Benefaktor podał takie założenie wyjściowe. Pewnie teoretyczne, ale przecież w praktyce zupełnie możliwe jest, że po pomiarze cukromierzem, odjęciu poprawki na niecukry i przeliczeniu z g/kg na g/l wyjdzie 100 g/l (10g/100ml) - nie ma o co kruszyć kopii.
(08-01-2015, 22:19)witas napisał(a): [ -> ]Skoro masz roztwór złożony ze 100g cukru i 900g wody, to możesz również powiedzieć, że w jednym litrze tego roztworu jest 103,8g cukru: 103,8g/1L czyli 10,3g/100mL. Oba skaźniki są poprawne.
No właśnie o to chodzi, że 10.3 to prawie to samo co 10.
PRAWIE.

Zgadzam się, że nie ma o co się bić.
Trzeba tylko zdawać sobie sprawę z różnicy.
(08-01-2015, 22:43)alskarus napisał(a): [ -> ]Zgadzam się, że nie ma o co się bić.
Trzeba tylko zdawać sobie sprawę z różnicy.
Dokładnie tak.
Oto i wzór na to co chciałeś:
(a*b*17)-((a-(a*b*17*0,62)/1000)/(1000-(c*0,62))*1000)*c
a- wielkość nastawu
b- procent wina
c- zawartość cukru w g/l
Sprawdzałem dla przypadku podanego przez Ciebie jak i dla innych:
20l 13% 100g/l
20l 14% 100g/l
18l 14% 90/l

Wszystko się zgadza, a więc już nie musisz się męczyć z tymi strasznymi i trudnymi obliczeniami.

Pozdrawiam

Ps. Jakby ktoś znalazł błąd - proszę pisać.
Eldier wielkie dzięki za rzeczową i konkretną odpowiedź.
Pozdrawiam.