08-01-2015, 11:24
Witajcie, przeglądam forum i nigdzie nie mogę znaleźć wzoru na dokładne obliczenia ile cukru należy dodać aby osiągnąć docelowy % alko. Co mnie gnębi: mam sok o zawartości cukru 10g/100ml (już na gotowo po odjęciu niecukrów). Założenia : 15 l wina o mocy 13%. Obliczenia : cukier= 15x17x13 = 3315 g. Cukier zawarty w soku - 1500 g czyli muszę dodać 1815 g cukru. Tutaj zaczynają się schody- po dodaniu tej ilości cukru do 15 l soku objętość wzrasta do 16,089 l czyli wino będzie miało
%= cukier/objętość x 17 czyli 12,12%. Czy któryś z Was może mi podać gotowy wzór lub link do tematu gdzie mogę go znaleźć? Będę wdzięczny.
Bene.
%= cukier/objętość x 17 czyli 12,12%. Czy któryś z Was może mi podać gotowy wzór lub link do tematu gdzie mogę go znaleźć? Będę wdzięczny.
Bene.