13-04-2014, 14:23
Po pierwsze - witam kolegów forumowiczów!
To mój pierwszy post, choć wiedzę z forum czerpałem już od jakiegoś czasu. Dzisiaj się zarejestrowałem, aby założyć temat na temat mojego ostatniego nastawu. A nuż, ktoś coś z tego wyniesie.
Nie przeciągając więc, o to jak zacząłem:
-butla 5l
-3,5l wody
-herbata liściasta z pomarańczą, pigwą oraz płatkami nagietka Big Active (23 łyżeczki)
-3 dorodne cytryny
-około 3/4 szklanki rodzynek
-cukier (wyszło tak, że rozpuściłem go tylko do jakichś 16-17 blg, bo napar zdążył przestygnąć i więcej nie chciał przyjąć)
-drożdże Fermivin
-BRAK POŻYWKI (akurat brakło, może jutro dodam)
Jak się okazało, herbata nie wyszła aż tak mocna, jak się obawiałem, pomimo ogromnej ilości fusów. Nie jest to jednak problem, bo i tak dodawał będę jeszcze półtora litra płynu (zostawiłem sobie taki margines na poprawki)
Do zrobienia:
-Dodać więcej cukru z dodatkową herbatą
-Dodać pomarańcze
-Może goździki?
Tak więc nastaw stoi od pół godzinki, pewnie niedługo zacznie bulgać
Obecnie zawartość butli jest całkowicie nieprzejrzysta i brązowa.
W tym temacie będę prowadził dokumentację eksperymentu, zobaczymy co z tego wyjdzie.
To mój pierwszy post, choć wiedzę z forum czerpałem już od jakiegoś czasu. Dzisiaj się zarejestrowałem, aby założyć temat na temat mojego ostatniego nastawu. A nuż, ktoś coś z tego wyniesie.
Nie przeciągając więc, o to jak zacząłem:
-butla 5l
-3,5l wody
-herbata liściasta z pomarańczą, pigwą oraz płatkami nagietka Big Active (23 łyżeczki)
-3 dorodne cytryny
-około 3/4 szklanki rodzynek
-cukier (wyszło tak, że rozpuściłem go tylko do jakichś 16-17 blg, bo napar zdążył przestygnąć i więcej nie chciał przyjąć)
-drożdże Fermivin
-BRAK POŻYWKI (akurat brakło, może jutro dodam)
Jak się okazało, herbata nie wyszła aż tak mocna, jak się obawiałem, pomimo ogromnej ilości fusów. Nie jest to jednak problem, bo i tak dodawał będę jeszcze półtora litra płynu (zostawiłem sobie taki margines na poprawki)
Do zrobienia:
-Dodać więcej cukru z dodatkową herbatą
-Dodać pomarańcze
-Może goździki?
Tak więc nastaw stoi od pół godzinki, pewnie niedługo zacznie bulgać
Obecnie zawartość butli jest całkowicie nieprzejrzysta i brązowa.W tym temacie będę prowadził dokumentację eksperymentu, zobaczymy co z tego wyjdzie.