Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Trójniak w 4.5 tygodnia tylko 13Blg
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam serdecznie,
4.5 tygodnia temu nastawiłem trójniak Kapucyński:
- startowe Blg około 36
- na Zamojskich do miodu,
- pożywka i DAP w dwóch dawkach

Pierwszy raz robiłem na Zamojskich (matka 3-4dniowa) - od początku fermentacja nie była bardzo intensywna. Teraz po 4.5 tygodnia Blg 23 (spadek o około 13) -czy mam już się martwić i szykować do restartu? Obecnie bulgocze z 6-8 razy na godzinę, temperatura poniżej 20 stopni C.

Jeżeli restart - mogę (wg. przepisów na forum) zrobić to na g995?
Wg mnie restart, g995 będą ok. Poczytaj o hartowaniu drożdży, nie spiesz się, daj im się dobrze namnożyć. Delta 13 blg to z 7% alko więc powinno się udać. Powodzenia.
Dziękuję za info. O hartowaniu poczytałem już na forum (jest bardzo dokładnie opisane) - nie chciałem być narwany z restartem, więc zapytałem ;-)
Bachus - ile litrów nastawiłeś tego trójniaka i ile pojemnościowo dodałeś MD? Żeby coś doradzić to taka informacja jest wskazana. Na restart zawsze zdążysz.

Pozdrawiam Janusz
@Janusz: całość ma około 10.5L - w tym MD z Zamojskich 0.5L. Całość była liczona na około 36Blg i po sprawdzeniu dwa razy cukromierzem (musiałem dodać wody) dwa różne wskazywały około 36Blg.
Bachus - 0,5 L MD powinno wystarczyć na taką ilość trójniaka i jeżeli zahartowałeś drożdże to poczekaj. Masz jeszcze czas aby to zrobić. Z miodami tak bywa, że raz z górki, a drugi raz pod górkę. Spróbuj jeszcze co jakiś czas poruszać balonem. Może pomoże.

Pozdrawiam Janusz
Ja tylko informacyjnie: fermentacja niestety wtedy stanęła, po tygodniu ani pół Blg w dół. Zrobiłem restart na g995 (hartowanie, mocna MD) i się chyba udało (bez zapeszania...), dzisiaj sprawdzę o ile spada Blg.
Powodzenia