Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Lemoniada z kwiatów czarnego bzu
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Wprawdzie to napój bezalkoholowy, cóż coś trzeba zrobić dla dziateczek.
Tak serio, czy ktoś z was taki trunek poczynił, przepisów mnóstwo w sieci.
Podstawą są baldachy kwiatów, cytryna, lemonka i miód lub cukier.
Jak przestanie lać to pozbieram poczynię i opiszę.
Oczywiście zbiorę więcej na nalewkę :D

Owszem robiłem i polecam. Skorzystałem właśnie z przepisu z internetu. O ile pamiętam to jakoś tak cukier 1kg i woda 1l, 2 cytryny i kwiaty bzu rzecz jasna. Ilosci baldachów nie pamiętam. Wychodzi syrop do rozcieńczenia z wodą wedle uznania. Bardzo fajny też do drinków różnych jak ktoś lubi pokombinować, dlatego nie tylko dzieciaki się będą cieszyć:)
Więc degustacja przeprowadzona, mi bardzo smakuje z limonką , cukrem, kostkami lodu.
Znajomym również, choć jedni twierdzili, że to napój energetyczny :D, inni mieli wspomnienia z dzieciństwa kojarzące z napojem z źdźbeł żyta ;)
Co do drinków, masz rację, jakieś delikatne mixy z neutralnym alkoholem może spritem.
Nastawiony już syrop, polecam szczególnie w upalne dni, po pracy w ogrodzie, naprawdę orzeźwia.
Robił ktoś z Was jeszcze ten syrop/lemoniadę z kwiatów czarnego bzu? Podzielicie się przepisem? Sporo tego w necie, ale wolałbym jakiś sprawdzony już w praktyce :)

Zibi

Mozna by zrobić z cz.b coś a la cydr..
To lepiej zrobić cydr jabłkowy a lemoniadę na dno szklanki do dosłodzenia
(11-06-2016, 13:30)Zibi napisał(a): [ -> ]Mozna by zrobić z cz.b coś a la cydr..

Kiedyś próbowałem ale "czegoś" było brak. Pewnie kwasowości. Receptury nie pamiętam ale to był mój własny eksperyment.

Zibi

Pijalny był na pewno..
Z kwiatów czarnego bzu można zrobić lekki, musujący napój niskoalkoholowy ale czy to będzie cydr? Ja wątpię ale niech się wypowiedzą systematycy.
Ostatnio przeglądając strony z słodami do piwa, natrafiłem na cydr (z puszki czyli koncentrat) z czarnego bzu lub z czarnym bzem. Niestety nie pamiętam dokładnie.
cemik1Z kwiatów czarnego bzu można zrobić lekki, musujący napój niskoalkoholowy ale czy to będzie cydr? Ja wątpię ale niech się wypowiedzą systematycy.



Możesz podać przepis.
Robiłem cydr z dodatkiem suszonych kwiatów z zielarni. Ciekawe połączenie wychodzi.
Moja żona uwielbia cydr i namawia mnie, bym zrobił nasz własny, ale patrząc na wasze wpisy, chyba zaproponuję jej lemoniadę z kwiatów czarnego bzu :)
Lemoniady oprócz tego, że są bardzo smaczne, to również zdrowe. Kwiaty czarnego bzu świetnie się komponują z limonką w takim napoju. Polecam też rabarbar + pomarańcza :)
Właśnie przedwczoraj próbowałem piwo (Karlowaczko - poprawka po edycji to było Ożujsko) z dodatkiem limonki i syropu z kwiatu czarnego bzu - nawet smaczne, mimo, że sprzedawane w puszkach, raczej słabe (2%). Ale można też kupić samo piwo i dodać wg własnego uznania syrop z kwiatów, również sprzedawany w 0,5 L butelkach. W Chorwacji syrop ten lub sam czarny bez nazywają bazga.
(17-08-2017, 17:54)szyszynka napisał(a): [ -> ]Lemoniady oprócz tego, że są bardzo smaczne, to również zdrowe. Kwiaty czarnego bzu świetnie się komponują z limonką w takim napoju. Polecam też rabarbar + pomarańcza :)

Te dwa owoce to początek Aperolu. ;)
Uwielbiam syrop z bzu. U mnie doskonale sprawdza się jako dodatek do herbaty i drinków :)