06-06-2014, 19:57
06-06-2014, 20:25
To już było. Tylko, że w tym nie ma i nie będzie logiki, a jakaś urzędnicza pogoń za kasą.
Piwa ze 100% słodu są niepijalne, więc co za różnica, niech robią i z makulatury.
Artezanom kazali zapłacić akcyzę za kilka warek już sprzedanego witka, bo nie było ponad 50% użytego słodu, chociaż jak widać koncerniaki się bronią i mają rację. Nigdzie nie jest napisane ile % słodu ma stanowić surowiec.
Artezan nieopatrzenie podał recepturę, gdzie użyli ponad 50% niesłodowanej pszenicy.
Woleli nie walczyć z US i dopłacili różnicę. Teraz ich wit ma w papierach 51% słodu.
Piwa ze 100% słodu są niepijalne, więc co za różnica, niech robią i z makulatury.
Artezanom kazali zapłacić akcyzę za kilka warek już sprzedanego witka, bo nie było ponad 50% użytego słodu, chociaż jak widać koncerniaki się bronią i mają rację. Nigdzie nie jest napisane ile % słodu ma stanowić surowiec.
Artezan nieopatrzenie podał recepturę, gdzie użyli ponad 50% niesłodowanej pszenicy.
Woleli nie walczyć z US i dopłacili różnicę. Teraz ich wit ma w papierach 51% słodu.
07-06-2014, 10:36
Cytat:Piwa ze 100% słodu są niepijalneTo chyba jakiś żart?
07-06-2014, 16:28
Piwo, zgodnie z prawem czystości robi się wyłącznie ze słodu, wody i drożdży. Jedynym dopuszczalnym, choć wcale nieobowiązkowym, dodatkiem jest chmiel. Nic poza tym w piwie znaleźć się nie ma prawa.
Powód jest chamski - znów polowanie na podatki, ale skutek - powinien być dobry. W końcu nie będzie można pisać "piwo" na flaszce z mieszanką soku, aromatów, jakiejś berbeluchy z przefermentowanej mieszanki cukrów i odrobiny prawdziwego piwa.
Powód jest chamski - znów polowanie na podatki, ale skutek - powinien być dobry. W końcu nie będzie można pisać "piwo" na flaszce z mieszanką soku, aromatów, jakiejś berbeluchy z przefermentowanej mieszanki cukrów i odrobiny prawdziwego piwa.
07-06-2014, 23:52
Prawo czystości nas i współczesnych browarów nie obowiązuje, i bez jego przestrzegania można zrobić super piwo. Ale dziwi mnie, kiedy ktoś pisze że z samych słodów nie da rady zrobić piwa... No chyba ze chodziło mu o brak drożdży, chmielu i wody, wtedy rozumiem, piwa nie będzie
Natomiast robienie np. witbiera - piwa gdzie ponad 50% zasypu może stanowić niesłodowana pszenica - w przypadku powyższych przepisów jest dyskusyjne...
Natomiast robienie np. witbiera - piwa gdzie ponad 50% zasypu może stanowić niesłodowana pszenica - w przypadku powyższych przepisów jest dyskusyjne...
09-06-2014, 20:46
(07-06-2014, 16:28)Maciej napisał(a): [ -> ]Piwo, zgodnie z prawem czystości robi się wyłącznie ze słodu, wody i drożdży.Akurat nie. Wody, słodu i chmielu. Wtedy jeszcze nie znali drożdży, ale ich nieświadomie używali.
A z podatkami Maciej masz rację, tutaj tylko o to chodzi, bo przecież nie o jakość piwa.
Gdyby urzędy zechciały piwem nazywać coś co spełnia prawo czystości to
napojami by były:
1. Witbier - bo ma niesłodowaną pszenicę
2. Stout - bo ma płatki owsiane
3. Belgi - bo mają cukier
4. Warki, Harnasie, Tatry - bo mają kukurydze, ryż itp
itd.
@bart3q - Tyskie Klasyczne, Żywiec mi to przez gardło nie przechodzi. Co z tego, że ma 100% słodu jak jest beznadziejnie zrobione.
09-06-2014, 23:56
Ok już rozumiem o co Ci chodziło, myślałem że ogólnie napisałeś że wszystkie piwa które są w 100% ze słodu są niepijalne
10-06-2014, 08:08
(09-06-2014, 20:46)kilis napisał(a): [ -> ]Żywiec mi to przez gardło nie przechodzi. Co z tego, że ma 100% słodu jak jest beznadziejnie zrobione.Z tego, co się dowiedziałem Żywiec zawierał/zawiera cukier, więc nie jest 100% słodowy, choć prawdziwy Żywiec to się skończył 100 lat temu niestety, teraz z tych koncernowych, to do picia nadaje się jeszcze Kaper, Leżajsk (o ile z Leżajska, nie z Warki) i Warka Strong (choć to Strong nie jest sensu stricte, ale profil nienajgorszy, mówię o tej nowej w czarno-złotych puszkach z husarią).
Reinheitsgebot zaś jest bardzo kulawe, bo wyklucza piwa, których właśnie nie da się zrobić li tylko z samych słodów, a są to częstokroć bardziej historyczne niż niektóre niemieckie.