Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Dosladzanie: Czy cukier gronowy lub fruktoza sa lepsze od sacharozy?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Czy jest roznica miedzy dosladzaniem wina po sklarowaniu zwyklym cukrem buraczanym a dosladzaniem fruktoza czy cukrem gronowym? Gdzies czytalem opinie, ze sacharoza podczas dojrzewania rozpadnie sie na cukry proste, ale nie wiem czy aby na pewno tak jest? A poza tym, czy ktos wie, gdzie mozna dostac cukier gronowy (woj. slaskie)?
Czesc

Cytat:Originally posted by MSZ
... Gdzies czytalem opinie, ze sacharoza podczas dojrzewania rozpadnie sie na cukry proste, ale nie wiem czy aby na pewno tak jest? ...

To prawda, cząsteczka sacharozy w kwasnym srodowisku hydrolizuje na jedną cząsteczkę fruktozy i jedną glukozy. W temperaturze pokojowej proces jest powolny, Gotując zakwaszony syrop cukrowy przez około 30 minut następuje prawie całkowita hydroliza sacharozy do cukrów prostych (powstaje tzw. cukier inwertowany).

Pozdrawiam
fester
Cytat:Originally posted by Fester
Gotując zakwaszony syrop cukrowy przez około 30 minut następuje przwie całkowita konwersja sacharozy do cukrów prostych.

Oooo! Dzieki, super sie dowiedziec, zawsze to zdrowiej, chocby dla uzebienia... A jak mocno zakwaszony musi byc ten syrop? Mniej wiecej w gramach kwasu na litr?
Czesc

Mam taki przepis na inwersję cukru:

2 l wody
6 kg cukru buraczanego lub trzcinowego
25 - 30g kwasu cytrynowego, jabłkowego lub winowego

Gotowac 20 minut stale mieszając, ostudzic i gotowe.

Pozdrawiam
Fester
Rewelacja!! Wystarczajaca ilosc kwasu jest ku mojemu zdziwieniu calkiem mala, jak na taka ilosc cukru, wrecz bardzo mala jesli porownac do ilosci kwasu jaka czasem sie dokwasza moszcz.
Dzieki serdeczne!
Fester: a mozna wiedziec skad bierzesz cukier trzcinowy? No i w jakiej jest cenie?
Witam

ShRon napisał:
>Fester: a mozna wiedziec skad bierzesz cukier trzcinowy? No i w jakiej jest cenie?



ShRon, niestety trzcinowego nie używam, widziałem w jakims sklepie z kawą, ale cana była raczej abstrakcyjna 17zł za pół kilograma. W przepisie chodzi raczej o dwucukry niż o syrowiec z którego pochodzą.

Pozdrawiam
Fester
Ja trzcinowy widzialem gdzies w internetowym sklepie ze zdrowa zywnoscia o wiele taniej, ale i tak drogo. Nie jestem pewny, ale chyba okolo 8 zlotych za pol kilograma. To i tak astronomiczna cena (w porownaniu do zwyklego cukru) a do tego jeszcze trzeba doliczyc koszt przesylki.
Moze mi ktos wyjasnic czemu chcemy zmienic sacharoze w cukry proste? One chyba nie sa slodkie w odbiorze organoleptycznym, a po to dosladzamy?

Skrzych

cytuję za Cieslakiem"
"Sacharoza [...]pod wpływem drożdży, a scislej mówiąc znajdującedo się w nich enzymu inwertazy [...] rozpada się na cząsteczkę glukozy (tzw. cukru gronowego) oraz fruktozy (cukru owocowego) . Glukoza i fruktoza są to juz cukry proste, które pod dalszym działaniem drożdży (a własciwie zawartego w nich innego enzymu - zymazy) rozpadają się na cząsteczki alkoholu i dwutlenku węgla"

I oto w tym wszystkim chodzi...

Krzysztof
Cytat:Originally posted by MSZ
A poza tym, czy ktos wie, gdzie mozna dostac cukier gronowy (woj. slaskie)?

W każdym sklepie spozywczym i aptece pod nazwą glukoza - to to samo.
Cytat:Originally posted by Skrzych
cytuję za Cieslakiem" rozpadają się na cząsteczki alkoholu i dwutlenku węgla"

I oto w tym wszystkim chodzi...

Hmm, ale przy dosladzaniu to cukier jest dla smaku chyba, a nie dla przerobienia go na alkohol i CO2? Ja juz nic nie rozumiem :nie:

Skrzych

Cytat:Originally posted by tibek
Hmm, ale przy dosladzaniu to cukier jest dla smaku chyba, a nie dla przerobienia go na alkohol i CO2? Ja juz nic nie rozumiem :nie:

Odpowiedziałem na twoje pytanie:

Cytat:Originally posted by tibek
Moze mi ktos wyjasnic czemu chcemy zmienic sacharoze w cukry proste?

Natomiast na drugą częsc pytania

Cytat:Originally posted by tibek
One chyba nie sa slodkie w odbiorze organoleptycznym, a po to dosladzamy?

Odpowiadam, że są słodkie w odbiorze organoleptycznym. Można to sprawdzic kupując glukozę w aptece. Można więc dosładzac sacharozą lub glukozą, pozostaje tylko kwestia ceny...

Krzysztof
poddajac cukier (sacharoze) inwersji wg przepisu podanego przez Festera otrzymujemy cukry proste glukoze i fruktoze.... czy jest jakas roznica w doslodzeniu otrzymanymi cukrami prostymi a cukrem zlozonym (sacharozą) chodzi mi o samk ... ???
Ponowiles moje pytanie z tematu :) Dalej sie nad tym zastanawiam. Wiem tyle, ze fruktoza zdrowsza dla uzebienia :))
Nie ma sensu inwertować sacharozy. Byćmoże przy fermentacji szybciej przerabiana jest fruktoza i glukoza na CO2 i alkohol niż sacharoza ale sacharoza jest słodsza od glukozy. Natomiast najsłodszym cukrem jest fruktoza. Najlepiej więc dosładzać fruktozą jeśli ktoś ma dostęp do niej. Niezależnie czy będzie to sacharoza, czy fruktoza z glukozą to otrzymamy tyle samo alkoholu :uczen:
Warto przypomnieć, że miód zawiera ponad 90% cukrów prostych !!! (licząc w stosynku do ogólnej masy cukrów)