Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Dysonans miodosytniczy, czyli jak przygotować brzeczkę.
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Cześć Wszystkim!

Mając w zamiarze przygotowanie brzeczki do trójniaka (Strawbanana) stanąłem przed jakże błahą (na tle innych problemów poruszanych na forum) a zarazem istotną sprawą. Posiadam miód w postaci skrystalizowanej, który chcę wykorzystać do przygotowania brzeczki i tu pojawiają się dwie metody:

Adn. 1 Jedną miarę miodu zmieszać z dwiema miarami wody - nie znając parametrów miodu w ten sposób otrzymam brzeczkę na trójniaka ~ 33-36 blg, problem w tym, że takim skrystalizowanym miodem jest niełatwo wypełnić "miarę". Tak wiem że 1L ~1,4 kg miodu (tylko też zależy jakiego miodu etc...)

Adn. 2 Mógłbym swobodnie mieszać miód z wodą i kontrolować zawartość miodu cukromierzem, lecz wtedy nie jestem w stanie dokładnie określić ile jakich surowców wykorzystałem. Zaletą tego rozwiązania jest to, że mogę sobie dokładnie ustalić poziom startowego BLG.

Jak myślicie który sposób jest lepszy, który wykorzystujecie Wy nastawiając miód. Może macie jakieś sprawdzone metody lub też sugestie, które pozwolą rozwiać mi wątpliwości ;]

Z góry dziekuje za konstruktywne wypowiedzi.
Jak masz jakaś 3 litrową miarkę to możesz wlać 2l wody i dokładać miodu tak żeby było na miarce 3l. Miód wyprze odpowiednią ilość wody. Jak masz większą miarkę możesz proporcjonalnie zwiększyć ilość składników.

Pozdrawiam
Wydaje mi się Venon, że z tego się nie strzela. Narobisz się a efektu nie będzie widać przy takim dokładnym podejściu.
Piksiak masz absolutną rację, to nie apteka :D
Eldier dzięki za patent!
(11-06-2014, 11:17)Venon napisał(a): [ -> ]Eldier dzięki za patent!
Też coś podsunę :
weź 100 ml miodu, rozpuść dokładnie w 200 ml wody.
Zmierz blg.
Teraz wlej do naczynia wodę, z której chcesz przygotować miód pitny.
Rozpuszczaj w niej miód, aż blg wyniesie tyle, ile było we wsześniejszej próbce.
Wtedy masz pewność, że proporcje są dobrze dobrane ;)

Eldier - Patoka po krystalizacji (krupiec) ma mniejszą objętość.
briard - Truskawka wniesie własny ekstrakt.

Jeśli komuś zależy na aptekarskiej dokładności to:
a) fermentacja w miazdze truskawek np. 3 dni,
b) po odciśnięciu miazgi doprawić wg następujących reguł:
- uzyskany odciek rozcieńczyć do 5-cio krotnej objętości wodą np. z 1dm3 do 5dm3
- dodać miód (patokę) w ilości 1/2 objętości - w opisywanym przykładzie z 5dm3 do 7,5dm3.

W rezultacie z 2,5 dm3 patoki otrzyma się 7,5 dm3 nastawu (trójniak),
w którym 20% wody zostało zastąpione sokiem owocowym. Książkowo.

PS: Oczywiście wodę dodaną do fermentacji w miazdze + MD trzeba później uwzględnić.
A te 20% nie odnosi się do całości objętości nastawu?
Nie, ponieważ wtedy nie będzie to już trójniak,
lecz brzeczka trójniaka do której dodano 20% soku.

Po chwili...
edit: OK - źle zrozumiałem. Zasugerowałem się Ciesielskim.
Ogólna zasada mówi, że w całej objętości brzeczki nie może być więcej soku niż...
W tym przypadku:
- 2,5 dm3 patoki
- 1,5 dm3 soku
- 3,5 dm3 wody
zastosowanie takich proporcji będzie również prawidłowe.