Witajcie!
Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem wyprodukowania słusznej ilości (zakładam około 25l) dwójniaka malinowego (lub zwykłego) i dopiero teraz mam ku temu warunki. Mieszkam w Poznaniu i choć pochodzę z Pomorza i znam tam wielu gospodarzy z pasiekami, to i tak nie miałbym jak przetransportować takiej ilości miodu. Czy ktoś wie może, czy dobry miód pszczeli, idealny do wyrobu miodów pitnych, można dostać gdzieś w necie, lub do "ręki" niedaleko Poznania?
Na forum są pszczelarze, którzy maja w swojej ofercie różne miody i prowadzę sprzedaż wysyłkową.
Zapraszam do działu "Giełda"
Odradzam jako pierwszy miód dwójniaka. Zacznij najpierw od trójniaków. Pomijam czas oczekiwania/dojrzewania ale bardziej mam na względzie trudniejszą fermentacje.
Dzięki za odpowiedź.
Jeszcze tylko chciałbym dopytać o tego dwójniaka. Jestem przygotowany na długi okres leżakowania (5-6 lat), co oczywiście nie znaczy, że równolegle nie sporządzę trójniaka, co by apetyt zaspokoić.
Dlaczego dwójniak jest trudny do zrobienia?
Najprościej pisząc, to ze względu na bardzo gęstą brzeczkę z wysokim, początkowym Blg. Komfortowe warunki fermentacji dla drożdży są w nastawie do 22-25 Blg, a w dwójniaku wartość ta sięga 50 Blg, co w znacznym stopniu utrudnia proces fermentacji.
Okey, czyli jest to znacznie trudniejsze. Jednak dwójniaki są wykonalne, co więc trzeba zrobić, aby proces fermentacji się udał?
Okey, widzę, że faktycznie obsługa dwójniaka wymaga doświadczenia. W takim razie zacznę od trójniaka. Macie może jakieś sugestie, jaki trójniak najlepiej zrobić?
Witam , ja bardzo lubie trójniak połączenie gryki z wielokwiatem 50/50 daje to fajny efekt smakowy jak lubisz gryke to rób taki lub z samej gryki , jak masz miód lipowy to polecam czysty bez dodatków niesycony( nie gotowany tylko rozpuszczony w ciepłej wodzie ) .
Witaj i dzięki za odpowiedź. Znasz jakieś dobre źródło miodu lipowego? Jakiś sklep internetowy? Bo myślę, że pójdę za Twoją radą i wykonam czysty trójniak na początek.
Aż z zachwytu musiałem nabyć dwójniak Kasztelański i opróżnić go przed godziną

.
Jak chcesz miód lipowy to mogę Ci sprzedać, za słoik 0.9l/1.25 kg 30 zł plus przesyłka.