Winomierz albo alkoholomierz jest dobry tylko w przypadku kiedy mamy jw wina wytrawne bez dodatku cukru.
Najprostszym sposobem na pomiar alkoholu w winie to kupić cukromierz (balingometr) tzn spławik. Jak obliczamy %
1. Gdy mamy już nastaw (owoce,cukier,woda) w balonie zaraz przed dodaniem drożdży pobieramy próbkę, mierzymy zawartość cukru i zapisujemy
2. Przed kolejną porcją dodania cukru pobieramy próbkę i sprawdzamy ile mamy cukru
3. Po dodaniu cukru mierzymy kolejny raz ile mamy cukru i zapisujemy
3. Mamy już gotowe wino więc sprawdzamy ostatni raz.
Mając wyniku mamy coś takiego
1. Nastaw miał 30blg
2. Następnie po 10 dniach mamy wynik 4blg, To oznacza że z 30blg spadło do 4blg i w tym momencie mamy już 14,9% alkoholu
3. Dodaliśmy cukier i mamy w tym momencie 10blg
4. Po dwóch miesiącach sprawdzamy i mamy np 9blg, to oznacza że z 10blg mamy te 9blg czyli około 0,54% alkoholu.
Teraz dodajemy 14,9% + 0,54% = 15,44%, za błąd pomiarowy można uznać 0,5% czyli wino w tym momencie ma 15%
Link do jednego z wielu kalkulatorów
http://www.brewersfriend.com/abv-calculator/
Ten powyżej nie jest idealny ponieważ przy słodkich nastawach lekko zaniża % (zamiast 17,5%, wskaże 17%), jednak błąd jest na tyle mały że można pominąć.
Jeżeli moje wyliczenia są błędne, to proszę mnie poprawić.
PS.
Jeżeli chodzi na temat cukromierza warto wydać trochę wiecej na lepszej firmy, ponieważ dla przykładu ten z BIOWINU jest kijowy i z czasem może się skala przesuwać i złe wartości pokazywać.
POLECAM taki zestaw
http://www.browamator.pl/szczegoly.php?_...pa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F165994%2F777390&sortuj=kod&__powrot=-1
http://www.browamator.pl/szczegoly.php?C...pa_p=6&pwd[6]=%2F163929%2F165994%2F777390&sortuj=kod&__powrot=-1