Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Chrom w prasach
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Przepraszam jesli ten watek zostal juz poruszony.
Czy mozna uzywac do budowy pras koszowych elementow chromowanych?
Jak ten metal sie zachowuje i czy moze sie stykac z produktami spozywczymi?
O ile sie nie myle chrom jest takze jednym ze skladnikow stali nierdzewnej.
Chrom jest wlasnie bardzo dobry do takich rzeczy bo z tego co wiem metal nim pokryty nie utlenia sie. Wiec prawdopodobnie tez chrom nie reaguje na skladniki chemiczne owocow.
To zależy czy te elementy były chromowane czy chromolone ;)

Jeśli powierzchnia wykonanych elementów jest w całości pokryta chromem to są to bardzo dobre elementy do wyrobu prasy. Jeśli są zaś chromolone lub z odpryskami to stal lub żelazo pod będzie się bardzo szybko utleniało i będzie przechodziło do moszczu.

Jeśli sam będziesz chromował to zawsze możesz powtórnie to zrobić w wypadku kiedy zaobserwujesz jakieś niepokojące znaki na powłoce.

Chyba najbardziej bezpieczna jest kwasówka gdyż nie ulega znaczącej korozji ponieważ to jest stop ;) a nie dwa różne metale, które zawsze tworzą ogniwo elektrochemiczne. :lol:
Wiem żę to głupie pytanie, ale czy stal użyta na cylindryi tłoki silników czerosuwowy też wchodzi w reakcję z kwasam (lub też moszczem owocywymi :jezor: )? Ew. Jaka jest to stal? Mam pewien pomysł co do prasy w cylindrze samochodowym ponieważ wytrzymuje on duże ciśnienia:pomysl:.
Nie wiem jak technicznie chciałbyś sklecićtaką prasę, ale :

1. musiałbyś mieć spory silnik bo nawet taki 2-litrowy to 1cylinder ma wtedy tylko 500ml a to nizbyt duż a pojemność


2. Stal stosowana w silnikach jest chyba tylko polerowana. Podczas kontaktu z olejem nie grozi jej korozja, natomiast z wodą lub sokiem to jużraczej tak. A przynajmniej tak mi się wydaje.
Po pierwsze tłoki są zawsze ze stopu aluminium a cylindry z żeliwa. Taka kombinacja nie wróży nic dodrego dla wina. Po drugie chrom nie jest zalecany do celów spożywczych , jeżeli musi być pokrycie to tylko nikiel njlepiej położony na powłoce miedzianej.
Nie chce sie tu wymadrzac, ale czy obecny juz Prezydent Ukrainy Juszczenko nie zostal podtruty zwiazkami chromu?
Właśnie wpadłem na ten wątek i chciałbym coś wyjaśnić bo akurat mam z tym troche do czynienia...
Chrom jest jak najbardziej wskazany do celów spożywczych.
Chrom jest głównym składnikiem stali nierdzewnych. W zależności od gatunku stali, może go być od 10 do 30%. Dodatek niklu do takiego stopu polepsza własności i mamy popularną stal chromo-niklową np. 0H18N9 odporną dodatkowo na kwasy . Im zawartość węgla jest mniejsza- od 0,07 do 0,03% to stal jest doporna na coraz mocniejsze kwasy. Do tego interesu dochodzi wtedy molibden np: 00H17N12M3- (cyferki to % udział)
(z takiej stali robione są m.in. skalpele, dobre noże czy elementy które mają bezpośredni kontakt z produktem w przemyśle rozlewniczym)
Reasumując: im mniej węgla tym lepiej a chrom jest głównym składnikiem stali nierdzewnych i kwasoodpornych.

Chromowanie stali lub niklowanie (b. rzadko stosowane w przemyśle) to całkiem inna bajka. Jak wiadomo jest to nakładanie tzw. chromu technicznego za pomocą elektrolizy na powierzchnie zwykłej węglowej stali lub metali kolorowych. Im grubość warstwy większa tym lepiej, i niebezpieczeństwo korozji mniejsze. Nikiel nakładany taką metodą jest nietrwały, uderzony np. młotkiem odpada i nici z warstwy ochronnej.

Pewnie zanudziłem już wszystkich:)

pozdr