Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: dziwna zatrzymana fermentacja
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
witam wszystkich i mam pytanie na które nie znalazłem tutaj odpowiedzi i może coś doradzicie:
30.04.2014 nastawiałem czysty miód gryczany trójniak
nastawiony na bayanusach 995 i 33 Blg początkowe
temperatura fermentacji 18 stopni
23.05.2014 zeszło do 18 Blg
dodałem trochę pożywki bo sądziłem, ze coś pomoże
3.06.2014 nadal jest 18 Blg
pomyślałem, że może jest coś może spadło ph nastawu ale sprawdziłem i wszystko jest dobrze
Zastanawiam się co mogło spowodować zatrzymanie fermentacji i czy spróbować restartu czy zostawić tak jak jest żeby nie zepsuć...
Jeśli jak widać od dziesięciu dni Bllg nie spada to zalecam restart.
chyba tak zrobię ale zastanawiam się co może być przyczyną, może jakiś nietypowy skład miodu czy może inne sprawy bo fermentacja, drożdze, temperatura były niemal książkowe...
Nie piszesz nic o dodaniu pożywek na początku fermentacji i po spadku o 8-10 Blg.

Mam podobny nastaw czystego trójniaka gryczanego z Blg startowym 36.
Zastosowałem drożdże G995, DAF i Activit na początku i po spadku o 10 Blg.

W ciągu trzech tygodni Blg spadło o 22 i nastaw nadal fermentuje w temperaturze 15°C.
oczywiście dodałem i na początku i jak spadło o 10 BLG

Proszę o poprawną pisownie (wielkie litery na początku zdania) TWM
Czy brzeczka była natleniona? Jaka była dawka drożdży?
Jakie jest aktualnie pH nastawu?
(22-06-2014, 15:19)rayavaldek napisał(a): [ -> ]oczywiście dodałem i na początku i jak spadło o 10 BLG
Jakie pożywki i w jakiej ilości.
Witaj
Oczywiście wcześniej natleniłem brzeczkę ( pompka akwariowa ) Za pierwszym razem dodałem 10 g pożywki nutriferm specjal
a gdy spadło o 10 Blg dodałem 5 g tej samej pożywki.
Obecnie jest na poziomie 3,5 pH.
Dodam, że zrobiłem już przez kilka lat około 20 różnych rodzajów miodów stosując te same pożywki i zawsze wszystko przebiegało prawidłowo.
Już nawet nie chodzi czy restartować czy nie ale rozstrzygnięcie problemu dlaczego tak się mogło stać....
Czy możesz jeszcze podać wielkość nastawu ?
Wielkość nastawu 13 litrów w balonie 15 litrowym
Wstępnie wygląda na problemy związane z niedożywieniem drożdży.

Wg ulotki producenta - tutaj
10 g pożywki dostarcza 16 mg / l YAN (azotu przyswajalnego przez drożdże) na hl
więc 15 g pożywki w 13 dm3 nastawu zwiększy YAN do ok. 185 mg/dm3

Trzeba pamiętać, że miód to głównie cukry więc azot jest tam w ilościach śladowych.

Rekomendowaną ilością YAN jest ok. 350 mg/dm3
co jest uzależnione m.in. od użytego szczepu drożdży.

Jeśli mogę coś zasugerować, to zmieniłbym pożywkę na ENARTIS SUPERVIT
(siarczan amonu, fosforan diamonu, węglan potasu i wit. B1) w początkowym stadium fermentacji.
Równocześnie jako uzupełnienie tej pożywki proponuję Bioferm,
który jest termolizatem drożdżowym zawierającym oprócz ścian komórkowych
wszystkie inne niezbędne związki wymagane do kompletniej fermentacji.

Innymi czynnikami, które mogły wpłynąć na taką sytuację to: słaba jakość uwodnionych drożdży,
wysoka aktywność antybiotyczna miodu (wartość inhibinowa) i inne.
Witaj,
Dziękuje za odpowiedź i zaraz poczytam sobie o tych pożywkach i chętnie skorzystam z rady tym bardziej, że niebawem będę popełniał kolejne miody :)
A zaraz dowiem się w internecie o tych wartościach inhibinowych żeby mieć większą wiedzę na ten temat.
a czy teraz jeżeli będę wykonywał restart to powinienem dodać ponownie pożywki czy już nie ?
Do startera tak, do zatrzymanego nastawu zdecydowanie nie (ewentualnie możesz dodać ścianki komórkowe).
dziękuje za informację, czyli bioferm do nasatawu ?
Widzę, że zaczyna się ping-pong,
więc uprzedzając dalszą wymianę pytań:

1. Zatrzymany nastaw zlać (obowiązkowo!) znad osadu.
2. Starter
- przygotować ok. 1 dm3 brzeczki czwórniaka (może być sycona)
po ostudzeniu brzeczkę natlenić, dodać bioferm - podwójna dawka dla nastawów ubogich w azot o niskim NTU (czyli ok. 0,8g),
- dodać uwodnione drożdże aktywne (10g),
- po ok. 6 godzinach dodać azot nieorganiczny - enartus supervit (ok. 1,5g),
- zmierzyć blg,

3. Do zatrzymanego nastawu dodać springcell.

4. Po spadku w starterze blg o 10 jednostek dodać mieszaninę 1/3 zatrzymanego nastawu i miodu zagęszczającego starter do trójniaka
(czyli ok. 330cm3 zatrzymanego nastawu + ok. 90 cm3 miodu).

Teraz jest kilka możliwości na rozruszanie zatrzymanego nastawu:
a) pierwsza
5. Po spadku blg w starterze do blg równego zatrzymanemu nastawowi
dodać zatrzymany nastaw w ilości 1/2 obj. startrera (ok. 1,5 dm3; łącznie ma być ok. 3dm3 startera).
6. Po spadku o kilka stopni blg dodać znowu 1/2 obj. zatrzymanego nastawu.
7. Procedurę powtarzać do dodania całego zatrzymanego nastawu.

b) druga
5a. Po spadku blg w starterze do blg równego zatrzymanemu nastawowi
wylać delikatnie starter na powierzchnię zatrzymanego nastawu (najlepiej przez łyżkę).
Zostawić w spokoju. Nie mieszać !!! Drożdże mają same zejść w dół zatrzymanego nastawu
(w tym czasie następuje ich stopniowa aklimatyzacja).
6. Poczekać na odfermentowanie.

*5a. Metodę z wylewaniem drożdży podał na zaprzyjaźnionym forum Wald.
Sprawdziłem ją empirycznie i potwierdzam jej skuteczność.