Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Prośba o sprawdzenie wyliczeń
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Poproszę o sprawdzenie. Sok z jabłek miał 12 BLG dodałem 700g cukru z czego razem powstało 5 litrów nastawu plus drożdże, pożywka. Czy dobrze zakładam produkt 12% może ciut więcej?
Po całkowitym przerobieniu cukru ok 13%
Dzięki, przy okazji zapytam jabłka tak samo przygotowane do jednego baniaka dodałem drożdże Sauternes do drugiego Tokay. Te pierwsze ledwo pracują, drugie bulgocą aż miło. To normalne?
Drożdże są takie jak życie:) To normalne.
Oba już bomblują aż miło popatrzeć i posłuchać. Kolor płynu pomiędzy flaszkami bardzo się różni.

Jaki ma cel zatykanie flaszki korkiem i rurką (wiem, to zawór jednostronnie przepuszczający). Pytanie powstało ponieważ często w rurkach topią się muchy i zastanawiam się czy sposób w jaki je czyszczę jest dobry. Może inaczej wyjmuję rurkę i myję ją po czym ponownie zakładam. Trwa to około minuty. W tym czasie powietrze dostaje się do naczynia. Zastanawiam się czy nie lepiej jest wyjmować brudną i w jej miejsce wtykać inną. Skróci to czas do kilku sekund.

włóż do rurki kawałeczek waty- muszki się nie będą topić.
uuuuu błyskotliwe. Upchnę wiskozową bo taka nie gnije.

Witam.Najpierw chcialbym sie przywitac ze wszystkimi jestem nowy tutaj na forum.Zerwalem wisnie 3.07 czyli dwa dni temu.Wisni zerwalem 26 kg i wydrylowalem, miazgi mam 22 litry
planuje wina na balon 40 litrowy.Do miazgi dodalem drozdze Bajanus G955 i pozywki 20 gramow.Fermentacja w miazdze okolo tygodnia. Wino ma miec 16% i ma byc slodkie.Zmierzylem Blg bylo 13-4=9
I oto moje wyniki prosilbym o sprawdzenie czy sa ok ewentualnie prosze o porawke co zle zrobilem.Z gory dziekuje za sugestie.Pozdrawiam

35x16x17=9520cukru
9520-1530=7990g-tyle cukru musze dodac
7990= +/_=4794-objetosci cukru w winie
35litrow wina-17litrow moszczu=18
18litrow-4,8=13,2 tyle wody musze dodac

Błędy! Używaj takich liter jak ą, ę, ó, ł, ś, ć, ż, ź, ń.
Ponieważ znasz BLG, to proponuję zrobić ostateczne obliczenia po tłoczeniu (oddzieleniu miazgi). Nie będziesz musiał nic zakładać, przemierzysz moszcz i będziesz wiedział ile masz faktycznie cukru z owoców. Oczywiście należy uwzględniać wszystkie dosłodzenia i zmiany objętości wynikające z dodanej wody i cukru.
@pikolo, trzy sprawy:
1. Obliczenia dobre, tylko - tak jak radził @kapitan - ostateczne obliczenia zrób jak już będziesz znał dokładną ilość soku.
2. Nie zakładaj nowych wątków, jeśli na forum już takie istnieją.
3. Koniecznie popraw błędy, "ogonki" przy literach itd.
Witam i dziekuję za udzielone odpowiedzi.Mam jeszcze jedno pytanie ,czy wodę dodaję od razu czy na raty tak jak cukier.Cukier mam zamiar dodac w trzech ratach ,pierwszy raz polowa zaplanowanego cukru pozniej dwie rowne raty zaplanowanego cukru.Pozdrawiam.:):)
Na początku dodaj tyle, żeby później dodany syrop cukrowy rozpuszczony w wodzie nie przekroczył zaplanowanej ilości dodanej wody. Czyli jak dodać do wina chcesz np 5L wody i wiesz że później dodasz jeszcze 2kg cukru to dodaj na początku 3L i później przy dodawaniu cukru rozpuść 2kg cukru w 2L wody i to dodaj.
Żeby wyszło tak jak Ci proponujemy musisz zrobić dwie rzeczy:
1. Oddzielić owoce przed zakończeniem fermentacji alkoholowej
2. Dodać ostatnią partię cukru i wody po oddzieleniu owoców.
Tylko w ten sposób uda Ci się zmieścić 35 l płynnego nastawu w 40-to litrowym balonie i tylko w ten sposób zrobisz wszystko dokładnie. Jeszcze taka uwaga, te Bajanusy mogą pracować wyżej niż planowane 16 %, więc wino może wyjść wytrawne.
Witam ponownie.Moszczu uzyskalem 18 l.Zrobilem nowe obliczenia ,wino ma byc slodkie i na 16% .Jeśli obliczenia są poprawne proszę mi doradzić ile mam dodać wody w pierwszej racie i ile cukru mam dodać w pierwszej racie .Z gory dziekuję za udzielone odpowiedzi.Pozdrawiam.

Wino slodkie 16%
30x16x17=8160
Blg moszczu=13 po odjęciu na niecukry=9
moszczu = 18l
18x90=1620-tyle cukru w moszczu
8160-1620=6540-tyle cukru do dodania
6540g cukru zajmie miejsca-wzór(ilość cukru x 0,6) czyli 6540x0,6=3924lobjetosci nastawu=3.9l
30-18-(~3,9)l=8,1litra wody muszę dodać
Proponuje podzielić cukier na 3 raty:
Pierwszą dodajesz teraz do moszczu - 6,1l wody + 3kg cukru
Drugą gdy Blg spadnie do zera - 1l wody + 2kg cukru
Trzecią gdy Blg spadnie do zera - 1l wody + 1,5kg cukru.
Witam.Dziękuję za odpowiedż.Mam jeszcze kilka pytań.

1.Jeśli przed dodaniem syropu cukrowego Blg na wskażniku będzie np 4 czy dodawać syrop cukrowy ,czy czekać aż Blg spadnie do zera.Mam na myśli tą poprawkę na niecukry.

2.Czy przed dodaniem kolejnych rat syropu cukrowego trzeba ściągać wino znad osadu ,czy dopiero po kilku tygodniach.Pewnie tego osadu będzie z kilka cm .Pozdrawiam.
1. Czekać, aż będzie około 0. Jak wyjdzie Ci np te 4 Blg, czekasz 1-2 dni i sprawdzasz ponownie.
2. Nie, przed dodawaniem kolejnych rat syropu cukrowego nie zlewamy wina z nad osadu. Taki zabieg mógłby utrudnić, a nawet przerwać fermentacje.
Wiitam .Dzięki za odpowiedż.Tematu nie zamykam być może będę jeszcze chciał coś więcej wiedzieć .Pozdrawiam.
Witam po dłuższej przerwie ,faktycznie tak jak pisał kapitan wino wyszlo wytrawne więc dosłodziłem do odpowiedniej słodkosci.Zawsze wyjdzie wino wytrawne na tych drożdżach Bayanus G995?Czy moze coś zmienic w tym moim przepisie żeby winko wyszło słodkie .Pozdrawiam.