15-07-2014, 14:48
Ja również robiłem nastawiłem parę dni temu wino z wiśni i mam kilka pytań .
Wino ma być półsłodkie . Raczej stolowe . Pierwotny przpies :
8,0 kg wiśni (lub 6,0 l soku)
4,0 kg cukru
4,2 l wody
5 g pożywki
drożdże Malaga/Port/Bordeaux
Jak się okazało miałem tylko 6,6kg wiśni przed drylowaniem
Tak więc przerobiłem przepis :
6kg wiśni
3 kg cukru
3l wody
pożywka i drożdze
Wiśnie wydrylowane i wrzucone do balona zmiażdżone , cukru na początek dałem tylko 2kg (bałem się przesadzić )
Pytanie nr 1 Czy mogłem zmienić proporcję wina z przepisu pierwszego jak wyżej podałem .
Pytanie nr 2 Czy możliwe by stężenie cukru w soku z moich wiśni wynosilo 16 Blg
Wino ma być półsłodkie . Raczej stolowe . Pierwotny przpies :
8,0 kg wiśni (lub 6,0 l soku)
4,0 kg cukru
4,2 l wody
5 g pożywki
drożdże Malaga/Port/Bordeaux
Jak się okazało miałem tylko 6,6kg wiśni przed drylowaniem
Tak więc przerobiłem przepis :
6kg wiśni
3 kg cukru
3l wody
pożywka i drożdze
Wiśnie wydrylowane i wrzucone do balona zmiażdżone , cukru na początek dałem tylko 2kg (bałem się przesadzić )
Pytanie nr 1 Czy mogłem zmienić proporcję wina z przepisu pierwszego jak wyżej podałem .
Pytanie nr 2 Czy możliwe by stężenie cukru w soku z moich wiśni wynosilo 16 Blg