Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Wino z wiśni półsłodkie
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Ja również robiłem nastawiłem parę dni temu wino z wiśni i mam kilka pytań .
Wino ma być półsłodkie . Raczej stolowe . Pierwotny przpies :
8,0 kg wiśni (lub 6,0 l soku)
4,0 kg cukru
4,2 l wody
5 g pożywki
drożdże Malaga/Port/Bordeaux

Jak się okazało miałem tylko 6,6kg wiśni przed drylowaniem
Tak więc przerobiłem przepis :
6kg wiśni
3 kg cukru
3l wody
pożywka i drożdze

Wiśnie wydrylowane i wrzucone do balona zmiażdżone , cukru na początek dałem tylko 2kg (bałem się przesadzić )

Pytanie nr 1 Czy mogłem zmienić proporcję wina z przepisu pierwszego jak wyżej podałem .

Pytanie nr 2 Czy możliwe by stężenie cukru w soku z moich wiśni wynosilo 16 Blg
Witam
Kolego możesz dołożyć do wiśni np. czarną porzeczkę będzie lepsze. A wszystko fermentuj nie w balonie tylko w fermentatorze w miazdze . Kup pektoenzym . I jak chcesz półsłodkie jak piszesz to dosłodż je po skończonej fermentacji , kiedy już będziesz pewien że drożdże nie żyją.
Sprawa cukru już prawie rozwiązana . Czy po skończonej fermentacji mogę zmierzyć poziom cukru i sprawdzić ile dokładnie powinienem dodać na połslodkie ?

Tak możesz. Sprawdzasz Blg, odejmujesz poprawkę na niecukry, dodajesz poprawkę na alkohol i już wiesz ile masz cukru resztkowego w winie:)