Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: nazewnictwo trójniak czy dwójniak po dodatku soku
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam Kolegów,
Na wstępie powiem, że moje pytanie jest raczej akademickie i dla zaspokojenia ciekawości niż ma mieć przełożenie na praktykę :)
Jeżeli robi się miód owocowy np trójniak to przy trójniaku teoretyczny poziom Blg powinien być około 30 - 33 Blg i wtedy mamy trójniaka.
Ale jeżeli zastąpi się część wody ( 10 -20 % ) sokiem to poziom całego nastawu wrasta np do 45 Blg.
Czyli można właściwie powiedzieć, że to już jest dwójniak a nie trójniak :)
Blg trójniaka jak i cała reszta "półtrójniak", "półdwójniak" to sprawa umowna. Klasyczny trójniak to 34-35 Blg z cukromierza. Dalej, kiedyś nie mając dostępu do cukromierza trzeba było coś wymyślić aby proporcje były stałe. Najprostszą metodą było wziąć jedną część miodu na dwie części wody. I tak powstał "trójniak". Ciekawi mnie z twoich rozważań teoretycznych jaki sok chcesz dodać w ilości 10% aby Blg skończyło o 10? Ja takich soków nie znam. A zmiana o 1-2 Blg różnicy nie czyni.
Chyba, że taki domowy sok ze słoika z dużą ilością cukru ;).