20-07-2014, 15:07
Witam wszystkich.
Już ładnych parę dni czytam to forum i postanowiłem się zarejestrować.
Chciałem zrobić swoje pierwsze wino z czerwonych porzeczek z małym dodatkiem czarnych. Kiedyś robiłem takie z tatą, ale te przepisy z dziada pradziada, albo samoróby to mi ręce opadają po przeczytaniu tutejszych tematów...
Naprawdę wiele się naczytałem i nie na wszystkie pytania znalazłem odpowiedzi albo bardzo różne lub w tysiącu miejscach, aż w końcu zacząłem głupiec.
Postanowiłem dlatego napisać własny temat w którym będę dokumentował moją przygodę z pierwszym winem, licząc przy tym na jakieś konstruktywne porady i być może przyda się ten temat komuś innemu przy jego pierwszym razie.
Planuje pytać się pod postem, a zbierać informacje i edytować ten pierwszy żeby było wszystko w jednym miejscu. Z góry dzięki wszystkim za pomoc,
Zatem do rzeczy...
Przepis:
Wino porzeczkowe.
-10,4kg czerwonych porzeczek ( w tym około 1kg czarnych)
-chciałbym aby wino było słodkie-półsłodkie, ~17%, dlatego sugerując się przepisem ze strony Link chce dać 6kg cukru i około 11l wody.
Wspomagacze:
-drożdże fermicru vr5 (miały być inne drożdże ale wyszło tak, że musze użyć tych)
-pirosiarczan
-pożywka
-drożdże fermivin PDM - dodatkowo ratunkowe
Sprzęt:
-balon 50l i 30l
-wiadro do fermentacji 20l
-cukromierz
Teraz plan działania..
Wykonane:
Dzień 1
1. Zebrałem porzeczki, odszypułkowałem, umyłem
(Musiałem schować do lodówki i zostawić zabawę na drugi dzień)
Dzień 2
(Wyciągnąłem z lodówki i poczekałem chwile)
2. Rozgniotłem - zrobiłem miazge w wiadrze do fermentacji
3. Dodałem 2g pirosiarczanu z 200ml wody
4. Dodałem 2l wody (troche kwaśne były i strasznie gęsta miazga)
5. Całość zamknąłem w pojemniku z dojściem powietrza jedynie przez rurkę i postawiłem w pokoju.
Dzień 3
6. Dodałem całe opakowanie drożdży fermicru vr5, zgodnie z instrukcją czyli jedynie 100ml wody i po 20 minutach wlałaem do wiadra.
Dzień 4
(Nic nie rusza)
7. Dodałem ok. 4g pożywki.
8. Dodałem 1kg cukru + 1l wody
Dzień 5-7
9.Akcja ratunkowa
Pierwsze drożdże nie wystartowały. BLG = 18
Nie miałem kiedy pojechać po nowe, dopiero dnia 7.
Kupiłem Drożdże Fermivin PDM rozrobiłem z 100ml wody, poczekałem 30min, dodałem 100ml moszczu+ 0,5g pożywki, poczekałem 1h, dodałem z 500ml moszczu, poczekałem 1h. Drożdże ładnie wyrosły. Przelałem do wiadra i dodałem 0,5g pozywki. Po paru godzinach grzybek na powierzchni rośnie, nawet jakieś bulgnięcie się pojawiło. Jest nadzieja.
Dzień 8-9
10. Fermentacja w miazdze
Bulga jak szalone (co 3-5s).
BLG spadło do 7 (dzień 9)
Dzień 10
(BLG=0)
11. Umycie i przemycie piro wszystkich naczyń
12. Zrobienie syropu z 4l wody i 3kg cukru i zostawienie do ostygnięcia
13. Wyciśnięcie owoców rękami w pieluchach tetrowach
14. Przelewanie nastawu/moszczu przez sitko do garnka
15. Przelewanie z garnka do butli przez sitko i pieluche
16. Dodanie syropu i 1g pożywki
17. Korek + rurka
(Z obliczeń BLG=20).
18.Zmiana przepisu
Po przelaniu pojawiła się pewna zmiana.
Przepis zakładał, że z owoców uzyska się 0,7l/kg soku, jednak z moich wyszło około 0,4l/kg Zatem zamiast 7,3l soku wyszło mi 4,2l. Troche to namieszało i będzie mniej wina.
Po obliczeń nowy przepis to:
10,4kg porzeczek
8l wody
4kg cukru
Wody powinno być około 1l mniej, ale zanim policzyłem to wlałem naszykowaną dawkę więc już tak zostanie. Miałem dodawać jeszcze jedną porcję, ale już nic nie będę dodawał. Zostawiam takie jak jest w tej chwili.
Łącznie powinno wyjść 14,7l.
Dzień 11-X
19. Fermentacja....
Kroki do zatwierdzenia:
Dzień 11
11. Dnia 11 (we wtorek) czyli po 4 dniach ładnej fermentacji w miazdze bedę wyciskał owoce i przelewał z wiadra do butli 50l, dodam też z 1g pożywki, 3kg cukru i 4 litry wody.
Dzień X
Zostanie do dodania jeszcze 2kg cukru i 3l wody i dodam to tydzień poźniej.
Pytania i odpowiedzi:
1*)Po dwóch dniach dalej cisza... Co robić? Próbowałem ratować drożdże pożywką i trochę większą ilością cukru, ale narazie bez efektów... Może za dużo piro? 2-3g na 10kg owoców+2l wody to chyba nie jest aż taka zabójcza dawka...
Kupiłem Drożdże aktywne Fermivin PDM rozrobiłem z 100ml wody, poczekałem 30min, dodałem 100ml moszczu+ 0,5g pożywki, poczekałem 1h, dodałem z 500ml moszczu, poczekałem 1h. Drożdże ładnie wyrosły. Przelałem do wiadra i dodałem 0,5g pozywki. Poszło.
2*)Jak długo trzymać owoce w miazdze, skoro tydzień już leżą praktycznie bez fermentacji?
3-4 Dni. Trzymam 4, bo dodalem poza samymi owocami kg cukru.
Już ładnych parę dni czytam to forum i postanowiłem się zarejestrować.
Chciałem zrobić swoje pierwsze wino z czerwonych porzeczek z małym dodatkiem czarnych. Kiedyś robiłem takie z tatą, ale te przepisy z dziada pradziada, albo samoróby to mi ręce opadają po przeczytaniu tutejszych tematów...
Naprawdę wiele się naczytałem i nie na wszystkie pytania znalazłem odpowiedzi albo bardzo różne lub w tysiącu miejscach, aż w końcu zacząłem głupiec.
Postanowiłem dlatego napisać własny temat w którym będę dokumentował moją przygodę z pierwszym winem, licząc przy tym na jakieś konstruktywne porady i być może przyda się ten temat komuś innemu przy jego pierwszym razie.
Planuje pytać się pod postem, a zbierać informacje i edytować ten pierwszy żeby było wszystko w jednym miejscu. Z góry dzięki wszystkim za pomoc,
Zatem do rzeczy...
Przepis:
Wino porzeczkowe.
-10,4kg czerwonych porzeczek ( w tym około 1kg czarnych)
-chciałbym aby wino było słodkie-półsłodkie, ~17%, dlatego sugerując się przepisem ze strony Link chce dać 6kg cukru i około 11l wody.
Wspomagacze:
-drożdże fermicru vr5 (miały być inne drożdże ale wyszło tak, że musze użyć tych)
-pirosiarczan
-pożywka
-drożdże fermivin PDM - dodatkowo ratunkowe
Sprzęt:
-balon 50l i 30l
-wiadro do fermentacji 20l
-cukromierz
Teraz plan działania..
Wykonane:
Dzień 1
1. Zebrałem porzeczki, odszypułkowałem, umyłem
(Musiałem schować do lodówki i zostawić zabawę na drugi dzień)
Dzień 2
(Wyciągnąłem z lodówki i poczekałem chwile)
2. Rozgniotłem - zrobiłem miazge w wiadrze do fermentacji
3. Dodałem 2g pirosiarczanu z 200ml wody
4. Dodałem 2l wody (troche kwaśne były i strasznie gęsta miazga)
5. Całość zamknąłem w pojemniku z dojściem powietrza jedynie przez rurkę i postawiłem w pokoju.
Dzień 3
6. Dodałem całe opakowanie drożdży fermicru vr5, zgodnie z instrukcją czyli jedynie 100ml wody i po 20 minutach wlałaem do wiadra.
Dzień 4
(Nic nie rusza)
7. Dodałem ok. 4g pożywki.
8. Dodałem 1kg cukru + 1l wody
Dzień 5-7
9.Akcja ratunkowa
Pierwsze drożdże nie wystartowały. BLG = 18
Nie miałem kiedy pojechać po nowe, dopiero dnia 7.
Kupiłem Drożdże Fermivin PDM rozrobiłem z 100ml wody, poczekałem 30min, dodałem 100ml moszczu+ 0,5g pożywki, poczekałem 1h, dodałem z 500ml moszczu, poczekałem 1h. Drożdże ładnie wyrosły. Przelałem do wiadra i dodałem 0,5g pozywki. Po paru godzinach grzybek na powierzchni rośnie, nawet jakieś bulgnięcie się pojawiło. Jest nadzieja.
Dzień 8-9
10. Fermentacja w miazdze
Bulga jak szalone (co 3-5s).
BLG spadło do 7 (dzień 9)
Dzień 10
(BLG=0)
11. Umycie i przemycie piro wszystkich naczyń
12. Zrobienie syropu z 4l wody i 3kg cukru i zostawienie do ostygnięcia
13. Wyciśnięcie owoców rękami w pieluchach tetrowach
14. Przelewanie nastawu/moszczu przez sitko do garnka
15. Przelewanie z garnka do butli przez sitko i pieluche
16. Dodanie syropu i 1g pożywki
17. Korek + rurka
(Z obliczeń BLG=20).
18.Zmiana przepisu
Po przelaniu pojawiła się pewna zmiana.
Przepis zakładał, że z owoców uzyska się 0,7l/kg soku, jednak z moich wyszło około 0,4l/kg Zatem zamiast 7,3l soku wyszło mi 4,2l. Troche to namieszało i będzie mniej wina.
Po obliczeń nowy przepis to:
10,4kg porzeczek
8l wody
4kg cukru
Wody powinno być około 1l mniej, ale zanim policzyłem to wlałem naszykowaną dawkę więc już tak zostanie. Miałem dodawać jeszcze jedną porcję, ale już nic nie będę dodawał. Zostawiam takie jak jest w tej chwili.
Łącznie powinno wyjść 14,7l.
Dzień 11-X
19. Fermentacja....
Kroki do zatwierdzenia:
Dzień 11
11. Dnia 11 (we wtorek) czyli po 4 dniach ładnej fermentacji w miazdze bedę wyciskał owoce i przelewał z wiadra do butli 50l, dodam też z 1g pożywki, 3kg cukru i 4 litry wody.
Dzień X
Zostanie do dodania jeszcze 2kg cukru i 3l wody i dodam to tydzień poźniej.
Pytania i odpowiedzi:
1*)Po dwóch dniach dalej cisza... Co robić? Próbowałem ratować drożdże pożywką i trochę większą ilością cukru, ale narazie bez efektów... Może za dużo piro? 2-3g na 10kg owoców+2l wody to chyba nie jest aż taka zabójcza dawka...
Kupiłem Drożdże aktywne Fermivin PDM rozrobiłem z 100ml wody, poczekałem 30min, dodałem 100ml moszczu+ 0,5g pożywki, poczekałem 1h, dodałem z 500ml moszczu, poczekałem 1h. Drożdże ładnie wyrosły. Przelałem do wiadra i dodałem 0,5g pozywki. Poszło.
2*)Jak długo trzymać owoce w miazdze, skoro tydzień już leżą praktycznie bez fermentacji?
3-4 Dni. Trzymam 4, bo dodalem poza samymi owocami kg cukru.