Witam, co radzicie wino nastawiłem 2 tyg. temu tylko i wył. z czarnych porzeczek, 5 litów - baniaczek (maleństwo), uzyskałem ponad 2 litry soku (nie wiem ok. 2.3l) dużo ale szkoda było mi wylewać i nie wiem czy to nie był błąd, 1 l wody drożdże aktywne, pożywka i 1 kg cukru (myślę że dużo).
Blg ponad 22, bardzo gęsty moszcz, dziś 5blg i wolno pracuje, nadal dosyć gęste i co ważne bardzo czuć smak porzeczek, co zrobić? bo kiepsko to wygląda.
Balon postawić w miejscu ciemnym,w miarę chłodnym 20 gradusów, bez wahań temp. i przeciągów. Co jakiś czas mierzyć Blg.
Czytać forum.
Porzeczkę rozcieńcza się w stosunku 1:2 ze względu na ekstraktywność, a Ty rozcieńczyłeś 1,5:1 na rzecz porzeczki. Ja bym dodał wody z niewielką ilością cukru.
faktycznie mam w pokoju: teraz temp. są jakie są w dzień mam 36, w nocy z 22, a nie dać np.soku z wiśni żeby drożdże się rozkręciły?
(21-07-2014, 21:51)luki3333 napisał(a): [ -> ]a nie dać np.soku z wiśni żeby drożdże się rozkręciły?
Na ile % to wino obliczyłeś?
Korzystałeś ze wzoru na % .
Liczyłeś czy twoje drożdże nie są na progu wycieńczenia i śmierci spowodowanym zbyt wysoką temp, w dzień i zbyt już wysokim % ?
Naciśnij
Kliknij
Tu masz wszystko na tacy
To już czytałeś!
nie liczyłem, nie liczę na konkretne procenty a jedynie na dobre wino, obok jest wino z czerwonych i w 10l baniaku i przerobiło już 3kg cukru a są w nim te same drożdże więc nie jest to ten problem, proszę o jakieś konkretne porady
dziękuje za szybkie porady