Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: drożdze i czas końca fermentacji
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam,
Nasuwają mi się 2 pytania.

1. Czy przy tych samych owocach, warunkach można wyczuć różnicę smakową wina zadając drożdże np. Burgund a FERMIVIN
albo różnice w samej fermentacji np. wiśni.

2. jaki jest faktyczny czas dla końca fermentacji. Czy może ona trwać 8 dni. Zakładając moc wina 14 %.

Tomek
1. Tak drożdże to jeden z czynników zmieniających warunki fermentacji w tym także aromaty pozostałe w winie przez owoce lub dodane przez drożdże.

2. Co to znaczy koniec fermentacji dla Ciebie? Jak drożdże przejedzą prawie cały cukier i nie będą już szaleć i się pienić? To w takim razie może nastąpić w zależności od mocy drożdży od 1 do kilku dni. Chyba, że dla Ciebie fermentacja kończy się (prawidłowo) zlaniem wina na leżakowanie, wtedy to fermentacja trwa pare miesięcy.
1. Ok ale czy mozna wyczuć różnicę w smaku dla zwykłego śmiertelnika?

2. Koniec fermentacji to dla mnie moment kiedy zlewam wino z nad osadu drożdży a zlewam kiedy bulgotanie ustaje.
Tylko czy bulgotanie jest objawem fermentacji alkoholowej.
1. Jako początkujący winiarz wielkiej różnicy Ci nie zrobi, a drożdże aktywne są łatwiejsze dla nowych więc te polecam.

2. Nic nie wyjaśniłeś:P Objawem fermentacji jest przemiana przez drożdże cukru na alkohol, a tego zmierzyć bez cukromierza nie da rady, różnice ciśnień między balonem, a "światem zwenętrznym" mogą też powodować ruchy w rurce więc to nie może być jedyny i główny miernik fermentacji.
(25-07-2014, 13:06)WINKRÓL napisał(a): [ -> ]2. Koniec fermentacji to dla mnie moment kiedy zlewam wino z nad osadu drożdży a zlewam kiedy bulgotanie ustaje.
Tylko czy bulgotanie jest objawem fermentacji alkoholowej.

Jak już kolega napisał powyżej : nie "bulgotanie" lecz spadek poziomu cukru w nastawie jest oznaką fermentacji.
Czasem może nie bulgotać a nastaw nadal fermentuje.
Np. Gdy masz nieszczelny sprzęt.
Jeśli można, to dołączę do tematu moje pytanie:
Do jakiego poziomu powinno spaść BLG aby był to najlepszy moment do dodania kolejnej, zaplanowanej porcji cukru i wody ?
Czy do zera ?

Adam
Do 0
Ok, dziękuję !

Jako początkujący mam pytanie dodatkowe :) :
Czy posiadając winomierz Biovinu do jego odczytu przy pomiarze moszczu wnoszę jakąś poprawkkę,
czy to co on bezpośrednio pokazuje jest wskazaniem właściwym ?

No i ważniejsze pytanie:
Jeśli winomierz wycechowany jest dla temp. 20 st. C, a obecnie w domu mam 25 st., to czy istnieje jakaś tabela poprawek (przeliczeniowa) ?


Adam
@adamjot musisz nanieść poprawkę na niecukry standardowo - 4 Blg chyba ze rozcieńczasz moszcz 1 do 1 z wodą
Szkoda obliczeń na poprawki temp. Po prostu włóż na chwilę próbkę wina do lodówki.