Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Miody pitne ze sklepu
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Co sądzicie o midach pitnych z supermarketów ? ;)
Miody pitne z super markietów mają jedną zasadniczą wadę; są z supermarketów.
Większość z nich jest robionych z cukru i z miesznek miodów z UE i spoza UE (czytaj Chin). Półtorak powstaje w 3 miesiące. Lepiej zrób swoje.
czyli jest to jedno wielkie oszustwo... :(
(26-07-2014, 22:03)kilis napisał(a): [ -> ]Większość z nich jest robionych.....
Jak są robione, jest tak naprawdę skrzętnie skrywaną tajemnicą producenta. Ludzki smak jest zawodny i w większości przypadków łatwy do oszukania (na czym ochoczo żerują ostatnio producenci cydrów), ale istnieją producenci, których wyroby się "bronią" jakością (Pasieka Jaros, Miody Mazurskie). Czy w ich powstawaniu nie ma małych "czarów-marów" zagwarantowac nie można....
Teoretycznie ustawa mówi o miodach tradycyjnych. Te nie mogą być robione z cukru.
I tak oto powstala kategoria miodów droższych, tylko czy lepszych?

Tak samo jak tyskie klasyczne.
Na pytanie kolegi, który był w na wycieczce w browarze
K: Dlaczego klasyczne
Pani: Bo użyto 100% słodu.
K: To co w takim razie jest w innych piwach?
pani trochę się zmieszała i zasłaniała tajemnica technologiczną.
Jeśli chodzi o Miody Mazurskie to chyba długo się nie obronią "jakością".
Tak jak pisze seal69 nie wiemy co tak naprawdę jest w środku ale smakiem nijak nie dorównują tym domowym,jakieś puste i chemiczne,w dodatku te siarczyny nawet w trójniaku.
Co roku będąc na Warmii kupuję jedną,dwie butelki miodów i co roku rozczarowanie.
Jak możesz to nastaw jakiś trójniaczek,w międzyczasie kup kilka marketowych (Biedronowy przebija chemią wszystkie inne) i zrób degustację za dwa lata,na tle Twojego wypadną blado.

Pozdrawiam Maciej
(30-07-2014, 09:56)kilis napisał(a): [ -> ]Pani: Bo użyto 100% słodu.
K: To co w takim razie jest w innych piwach?

Jak to co, syrop glukozowo-fruktozowy :D Najpowszechniejszy (bo najtańszy) zamiennik cukru. Może nie w całości a w jakimś procencie (pytanie w jakim), ale jest to powszechna praktyka dużych browarów.
(16-09-2014, 23:17)Mati667 napisał(a): [ -> ]Jak to co, syrop glukozowo-fruktozowy :D Najpowszechniejszy (bo najtańszy) zamiennik cukru.
No coś ty, cukier czy syrop g-f jest za drogi. Kukurydza panie. I tak dobrze, że nie sorgo.