Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: wino z wiśni - szybkie zakończenie fermentacji?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam,

otóż mam nastaw z wiśni około 19l. Planowana moc wina 16%. Nie mam swoich dokładnych zapisków ale mniej wiecęj tak: 10.4l moszczu z wiśni i 4,5kg cukru, pożywka, drożdże burgund. Fermentowało niewiele ponad 2 tygodnie, badam zawartość cukromierzem, a tam wskazuje poniżej zera. Czy to możliwe, że drożdże tak szybko przerobiły cukier?
2 tygodnie to nie mistrzostwo świata. To nawet nie mistrzostwo powiatu. ;)
Pomiar wykazuje, że cukier przerobiony i tyle.
Czyli rozumiem, że mogę już zlewać z nad osadu i dodać piro?
Jeśli winko uzyskało zakładaną moc to jest to kolejna czynność.