Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Applejack - ile cukru?
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Dzień Dobry. Z matematyką winiarską zawsze miałem problem, jadę wg. przepisów. Mam teraz problem ile cukru dodać do applejack, chcę spróbować zrobić 'rocket fuel'.
Na próbę zanim zrobię większą ilość: dama 4.5L i 3L soku jabłkowego. Sok jabłkowy wskazuje 1.0396brix (około 9.9Blg) czyli jak rozumiem około 100gram cukru / 1L, co powinno dać 5-5.2%. Chcę uderzyć na maks. odfermentowanie na G995, czyli przyjmuję, że do 16% pójdie bez problemu. Brakuje mi więc w nastawie ~11%, czyli 200gram cukru/1L? Dobrze liczę? Czy muszę uwzględnić zmianę objętości?
Tak, musisz uwzględnić objętość dodanego cukru.
Strzelam w 3,35l nastawu:
3,35l * 16,7 * 16% = 895g
895g - 300g = 595g cukru do dodania
595g * 0,62 = 369ml - obj cukru
razem 3l soku + 0,369l = 3,37l nastawu czyli się zgadza:)
Dzięki za pomoc, bo zawsze to liczyłem od "d*py" strony. Mam nastawiony zamrażalnik na -23oC, będę próbował po fermetnacji to wymrozić ;-)
Daj znać jak rezultaty:)
Przewiduję, że to będzie "rocket fuel", ale od tego są eksperymenty ;-)