10-08-2014, 16:03
Dzień Dobry. Z matematyką winiarską zawsze miałem problem, jadę wg. przepisów. Mam teraz problem ile cukru dodać do applejack, chcę spróbować zrobić 'rocket fuel'.
Na próbę zanim zrobię większą ilość: dama 4.5L i 3L soku jabłkowego. Sok jabłkowy wskazuje 1.0396brix (około 9.9Blg) czyli jak rozumiem około 100gram cukru / 1L, co powinno dać 5-5.2%. Chcę uderzyć na maks. odfermentowanie na G995, czyli przyjmuję, że do 16% pójdie bez problemu. Brakuje mi więc w nastawie ~11%, czyli 200gram cukru/1L? Dobrze liczę? Czy muszę uwzględnić zmianę objętości?
Na próbę zanim zrobię większą ilość: dama 4.5L i 3L soku jabłkowego. Sok jabłkowy wskazuje 1.0396brix (około 9.9Blg) czyli jak rozumiem około 100gram cukru / 1L, co powinno dać 5-5.2%. Chcę uderzyć na maks. odfermentowanie na G995, czyli przyjmuję, że do 16% pójdie bez problemu. Brakuje mi więc w nastawie ~11%, czyli 200gram cukru/1L? Dobrze liczę? Czy muszę uwzględnić zmianę objętości?