Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Wino z czarnej porzeczki
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam serdecznie forumowiczów, zwracam się do was z wielką prośba. A mianowicie robię wino z czarnej porzeczki pierwszy raz, mam na swoim koncie kilka innych ale ten owoc to mój debiut i tu pojawia się moje pytanie....

...wiec tak : Gąsior mam 35 litrowy

dałem:

15 kg - porzeczki czarnej
4 kg - cukru i jakieś 15 litrów wody (nic więcej, nieładem drożdży ani żadnej pożywki), i po 9 dniach wino się zatrzymało i prawie w ogóle nie pracuje, wczoraj dodałem jeszcze 2 KG cukru i bez zmian.

Pomoże mi ktoś w takiej sytuacji ??? Bardzo mi zależy na tym winie ponieważ uwielbiam czarną porzeczkę i wierze w to ze wino jest pyszne !!!!

Pozdrawiam Marek
Zmierz blg.
Dodatek cukru nie pomógł napewno. Dzikie drożdże są nie obliczalne. Opcja jest taka, zmierz ile tam jest cukru, rozcieńcz wodą lub sokiem do 20-25blg i zapodaj jakieś dobre winne drożdże. Aktywne. Owoce już wycisnięte prawda? Jest sporo na forum o cz.p. Poczytaj :)
Dałeś owoce do baniaka czy sok z czarnej porzeczki.
Bo jeżeli sok to stosunek jest taki 1/1,5/ litra wody drożdże, pożywka i, syrop cukrowy na raty.;)
Można nawet dać podwójną dawkę drożdży, wino nie wykipi.

Pozdrawiam/Gliwice
Panowie, panowie waaa dziękuje za odpowiedzi, jesteście the best, tylko tak wstyd sie przyznać nie mam tego miernika do blg :(((((((((( będę musiał zamówić chyba tu w sklepie będą, i zaraz będę pisał ile mam blg (mam jedynie do pomiaru %)

Dałem owoce pogniotłem je dość dokładnie rękoma 15 kg owocu i 6 kg cukru.

Pozdrawiam serdecznie .... i puki co dziękuje, za pomoc teraz najważniejsze to blg.
No więc taaak panowie jestem z powrotem. Już piszę więcej informacji o moim winie : Winko bulka w piwnicy raz na ok. 90 sec.
Kupiłem sprzęt i po pomiarze BLG mam teraz 9 blg, w temp. 20 stopni C.

Drożdże G995 kupiłem i mam jeszcze oprócz tego druga torebkę z napisem pożywka, co to jest ta pożywka? Mam to dodawać czy w ogóle mam dodawać drożdże ???

Póki co dziękuje za pomoc za informacje oraz waszą wiedzę !

Pozdrawiam ....