Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Tata1959 - wędzarnia, grill, piec chlebowy w jednym
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Stron: 1 2 3 4
Tydzień nie wytrzymało. Wczoraj był test i skoro wielu degustujących nawet coś o kosmosie wspominało to zaraz wieczorem kilka słoiczków z dodatkowym tajnym składnikiem "narychtowałem". Będzie na tegoroczną Wysową.

Dla mających utrudniony dostęp do ziół, których używam to można je zastąpić choćby tymiankiem, bazylią itp. wg własnej fantazji.
Dzisiaj wielkie wędzenie serów. 10 "plasterków" od 1.1 do 2.0kg.
Nowa technologia, a nawet dwie. Jedno to marynowanie przez 2 doby a nie 12 godzin. Drugie to próba uzyskania serka w kształcie walca.
Co wyjdzie - się zobaczy za jakieś 3 godziny.
Jako "dyscyplina dodatkowa" to grill gdzie nowe smaki się testują.
Już zdegustowane ziemniaki wg. przepisu: ziemniak przekrojony na pół i do środka włożone: plaster boczusia, 2 plastry cebuli, koperek mrożony, masełko i przyprawa do ziemniaków (bulby) z Priwokzalnoho bazara wy Lwowji. REWELACJA.
Jak zdegustuję grillowaną kiszkę z kiszoną kapustą to napiszę o wrażeniach.
Ponadto zimowy grill smakuje o niebo lepiej niż wakacyjny.

PS. Kiszka gryczana położona na cebuli i mocno przykryta kiszoną kapustą,zawinięta w folię. Pyszna w samej sobie ale za sucha i zbyt kapuściana (tutaj przyzwyczajenia niestety cierpią). Następnym razem dodam boczusia (albo masełka) i ukraińskich ziółek do mięs - pikantnych* (pan, do swininy, ostre proszę).

*) - wiem, że to nudne takie moje powtarzanie o tych ziołach, ale jeśli za grosze zakupuję mieszankę ziół czystych bez "ueropejskich" dodatków witamin z grupy E, które u nas są wszechobecne i te zioła z potrawami czynią cuda (dodaję "od siebie" tylko i wyłącznie sól) to się niechaj nikt nie dziwi. Niech się nie dziwią zakupujący przyprawy typu ku....ek itp, gdzie sól jest podstawowym składnikiem. Zresztą podobną mieszankę do popularnych ku.....rków komponuję mieląc czyste suszone warzywa i dodając sól. Jakoś wtedy spokojniejszy jestem o zawartość witamin z grupy E.
(26-01-2019, 16:15)tata1959 napisał(a): [ -> ]Dzisiaj wielkie wędzenie serów. 10 "plasterków" od 1.1 do 2.0kg.

I jak tam się udały? :slinka:
Super, chociaż tym razem nieco za bardzo podsuszyłem. Nareszcie kminkowy mi się udał ale trzeba było dać aż 4 łyżki mielonego kminku na 1 kg sera.
Jutro wielkie marynowanie serów.
Heniu , takie coś jest w biedrze   :o : http://www.biedronka.pl/pl/product,id,11...-peklowana

tata, brać czy prać?? :niewiem: :niewiem:
Bierz na próbę. Zaczął bym od tej z ziołami lub papryką.
Tylko najpierw sprawdź skład i miejsce produkcji ;)
To oczywista oczywistość. :spoko:
(28-01-2019, 08:13)alskarus napisał(a): [ -> ]Tylko najpierw sprawdź skład i miejsce produkcji ;)

Niestety, nie polecam tego wyrobu.
To, co jadłem we Lwowie z polecenia taty1959, to było bardzo, bardzo smaczne, mimo, że nie jestem amatorem tłustych wędlin.
A to, co kupiłem, to wyjątkowo mi nie smakowało - delikatnie mówiąc.
Pawełku, bo "niiii ma jak Lwów!"
Widzisz jak wypada zderzenie wiekowej tradycji z komercją.
Stron: 1 2 3 4