Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Śliwkowe na dzikich i winiarskich
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam,
Zakupiłem dzisiaj 6kg śliwki węgierki po zmieleniu śliwek wyszło po małych obliczeniach 5,5 l miazgi - na obecną chwilę leży w gąsiorze 10l i zaprzyjaźnia się z pektoenzymem.


Chciałbym miazgę podzielić sobie na pół i rozlać do 2x5l gąsiorków. Ponieważ chciałbym sprawdzić smak wina na dzikusach i na winiarskich (aby udowodnić znajomemu, że dzikusy są lepsze :chytry: )

Zakładając, że z 1kg śliwek uzyskam 0,77l to z 6kg wyjdzie 4,5l moszczu.

1. Gąsior
Zostawił bym miazgę aby dzikusy się z nią rozprawiły. Zakładam, że dociągną do 9%. Pożywił bym je dodatkowo pożywką.

3 kg śliwek (2,75l miazgi) ~ 2l moszczu
1 l wody źródlanej
0,5-0,6 kg cukru
2 g - pożywki

2. Gąsior
W tym wypadku chciałbym, użyć drożdży pod ręką posiadam Bayanusy, Enovini WS, Fermicru vr5. Zakładając, że drożdże dojdą ~ 14%.

3 kg śliwek (2,75l miazgi) ~ 2l moszczu
1 l wody źródlanej
0,71-0,9 kg cukru
2 g - pożywki
x g - drożdży


Myślę nad tym aby gąsiorek z dzikusami zostawić w spokoju niech sobie pracują i dodać cały cukier od razu. Dopiero po zakończeniu fermentacji przejść do wyciśnięcia a po pewnym okresie do filtracji całości.

W przypadku gąsiorka z drożdżami winiarskimi dodał bym na czas fermentacji miazgi ok. 50% cukru oraz wody, drugą połowę po wyciśnięciu moszczu tylko do końca nie wiem jakich drożdży użyć. Na końcu filtracja.

Mam wrażenie, że ta końcu będę mieć problem z filtracją.


Niestety jestem nadal zielony więc wszelkie uwagi mile widziane :-)

Nastawione, 2 Gąsior na drożdżach Fermicru vr5