13-09-2014, 16:08
Witam,
Zakupiłem dzisiaj 6kg śliwki węgierki po zmieleniu śliwek wyszło po małych obliczeniach 5,5 l miazgi - na obecną chwilę leży w gąsiorze 10l i zaprzyjaźnia się z pektoenzymem.
Chciałbym miazgę podzielić sobie na pół i rozlać do 2x5l gąsiorków. Ponieważ chciałbym sprawdzić smak wina na dzikusach i na winiarskich (aby udowodnić znajomemu, że dzikusy są lepsze
)
Zakładając, że z 1kg śliwek uzyskam 0,77l to z 6kg wyjdzie 4,5l moszczu.
1. Gąsior
Zostawił bym miazgę aby dzikusy się z nią rozprawiły. Zakładam, że dociągną do 9%. Pożywił bym je dodatkowo pożywką.
3 kg śliwek (2,75l miazgi) ~ 2l moszczu
1 l wody źródlanej
0,5-0,6 kg cukru
2 g - pożywki
2. Gąsior
W tym wypadku chciałbym, użyć drożdży pod ręką posiadam Bayanusy, Enovini WS, Fermicru vr5. Zakładając, że drożdże dojdą ~ 14%.
3 kg śliwek (2,75l miazgi) ~ 2l moszczu
1 l wody źródlanej
0,71-0,9 kg cukru
2 g - pożywki
x g - drożdży
Myślę nad tym aby gąsiorek z dzikusami zostawić w spokoju niech sobie pracują i dodać cały cukier od razu. Dopiero po zakończeniu fermentacji przejść do wyciśnięcia a po pewnym okresie do filtracji całości.
W przypadku gąsiorka z drożdżami winiarskimi dodał bym na czas fermentacji miazgi ok. 50% cukru oraz wody, drugą połowę po wyciśnięciu moszczu tylko do końca nie wiem jakich drożdży użyć. Na końcu filtracja.
Mam wrażenie, że ta końcu będę mieć problem z filtracją.
Niestety jestem nadal zielony więc wszelkie uwagi mile widziane :-)
Zakupiłem dzisiaj 6kg śliwki węgierki po zmieleniu śliwek wyszło po małych obliczeniach 5,5 l miazgi - na obecną chwilę leży w gąsiorze 10l i zaprzyjaźnia się z pektoenzymem.
Chciałbym miazgę podzielić sobie na pół i rozlać do 2x5l gąsiorków. Ponieważ chciałbym sprawdzić smak wina na dzikusach i na winiarskich (aby udowodnić znajomemu, że dzikusy są lepsze

Zakładając, że z 1kg śliwek uzyskam 0,77l to z 6kg wyjdzie 4,5l moszczu.
1. Gąsior
Zostawił bym miazgę aby dzikusy się z nią rozprawiły. Zakładam, że dociągną do 9%. Pożywił bym je dodatkowo pożywką.
3 kg śliwek (2,75l miazgi) ~ 2l moszczu
1 l wody źródlanej
0,5-0,6 kg cukru
2 g - pożywki
2. Gąsior
W tym wypadku chciałbym, użyć drożdży pod ręką posiadam Bayanusy, Enovini WS, Fermicru vr5. Zakładając, że drożdże dojdą ~ 14%.
3 kg śliwek (2,75l miazgi) ~ 2l moszczu
1 l wody źródlanej
0,71-0,9 kg cukru
2 g - pożywki
x g - drożdży
Myślę nad tym aby gąsiorek z dzikusami zostawić w spokoju niech sobie pracują i dodać cały cukier od razu. Dopiero po zakończeniu fermentacji przejść do wyciśnięcia a po pewnym okresie do filtracji całości.
W przypadku gąsiorka z drożdżami winiarskimi dodał bym na czas fermentacji miazgi ok. 50% cukru oraz wody, drugą połowę po wyciśnięciu moszczu tylko do końca nie wiem jakich drożdży użyć. Na końcu filtracja.
Mam wrażenie, że ta końcu będę mieć problem z filtracją.
Niestety jestem nadal zielony więc wszelkie uwagi mile widziane :-)