Zrobilam takie wino rok temu i wyszlo wysmienite. Smaczne, na poczatku slodkie, potem troche ostre. Ogolnie cala masa roznych smakow. Mysle ze powtorze na wiosne, bo zbieralam liscie w maju, przed kwitnieciem.
możesz coś więcej napisać ?
robiłeś najpierw herbate i to fermentowałeś ?
Znalazłem coś takiego, ale to raczej nalewka na winie i spirytusie. Przepisu na wio od podstaw nie znalazłem - chętnie bym poznał.
"Składniki:
50 g liści pokrzywy, 50 g korzenia pokrzywy, 1 l wina białego, wytrawnego, 50 ml spirytusu 96°.
Sposób wykonania:
Pokrzywy zalać w naczyniu winem i spirytusem. Po 10 dniach maceracji pod przykryciem przecedzić i rozlać do butelek. Jest moczopędne, dezynfekuje przewody moczowe, działa przeciwkrwotocznie, przeciwzapalnie, przeciwbiegunkowo i pobudza przemianę materii. Pić 2 - 3 razy dziennie po 25 ml."