Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Wino jagodowe prośba o sprawdzenie
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam jak w temacie prosze o podpowiedź

proporcje na 11% wino (proporcje dodawane na 2 etapy)

5kg jagód
5.25l wody
1,7kg cukru
4g pożywka
drożdże

6.08 matka drożdżowa
9.08 wstawiłem 1 porcję + drożdże
12.08 dodałem 2 porcję składników do balonu
23.08 dodałem około 1,5kg maliny
30.08 odcedziłem moszcz
17.09 (dziś) zlałem znad osadu

wino pracuje juz słabo ale dziś podczas zlewania sprawdziłem blg i wynosi 0!!!

Czy ulać troche wina i rozpuścić w nim cukier żeby zaczęło dalej pracować?
(17-09-2014, 18:30)wójaszek napisał(a): [ -> ]proporcje na 11% wino
[...]
Czy ulać troche wina i rozpuścić w nim cukier żeby zaczęło dalej pracować?

Nie.
Założyłeś przecież wg przepisu,
że wino ma mieć 11% alkoholu i w przybliżeniu tyle ma.
Zastanów się więc sam nad sobą - ile Ty tych % tam w ogóle chcesz mieć.
ale czy to normalne żeby po miesiącu przestało pracować i blg 0 , fakt mój błąd bo nie sprawdziłem blg na początku wino jest kwaśnawe stąd moje pytanie o dosłodzenie jesli % sie zwiększy delikatnie to OK
(18-09-2014, 07:19)wójaszek napisał(a): [ -> ]ale czy to normalne żeby po miesiącu przestało pracować i blg 0
Normalne.
Użyłeś drożdży szlachetnych, te przerobiły cukier na alkohol.
Równie dobrze mogły przerobić w tydzień.
Czas jest tutaj pojęciem bardzo względnym.
(18-09-2014, 07:19)wójaszek napisał(a): [ -> ], fakt mój błąd bo nie sprawdziłem blg na początku wino jest kwaśnawe stąd moje pytanie o dosłodzenie jesli % sie zwiększy delikatnie to OK
To tak nie zadziała.
Masz w tej chwili półwytrawne wino o mocy ok. 11%.
Dodasz cukier, drożdże przerobią go na alkohol i dalej będziesz miał wino wytrawne,
ale o mocy 13%.
Znowu dodasz cukier, znowu drożdże przerobią go na alkohol i dalej będziesz miał wino wytrawne, ale już o mocy 15%.
Ponownie dodasz cukier drożdże znowu przerobią go na alkohol i będziesz miał 17% i oczywiście wytrawne.
Gdzieś tam po drodze drożdże mogą od nadmiaru alkoholu paść,
ale czy będzie to 13%, 15% czy 17% nie będę wróżył.
Dosłodzisz i będziesz miał wreszcie słodkie 17%-owe, tylko że nie takie miało być.

Zgadnij więc co trzeba zrobić,
żeby wino dosłodzić i miało planowaną przez Ciebie moc.
pozbyć sie drożdży? :pijemy:
(18-09-2014, 08:28)inblue napisał(a): [ -> ]Zgadnij więc co trzeba zrobić,
żeby wino dosłodzić i miało planowaną przez Ciebie moc.

nie mam pojęcia prosze o pomoc :)
Jak masz wino zlane to weź je zasiarkuj dając 1-1,5 g piro na 10 l wina i razem z tym dosłódź. Będzie ok. Ja w takich przypadkach często daję i 2 g piro na 10 litrów wina i dosładzam.
dzięki kolego, jeszcze tylko pytanko siarkować dopiero po zakończeniu klarowania?
Teraz daj piro to ubijesz drożdże i wtedy niech się klaruje. Jak nie zasiarkujesz to się może okazać że wino było klarowne a tu wzięło się i wznowiło pracę.
mam jeszcze takie głupie pytanie jaki piro kupić

Pirosiarczyn sodu czy potasu
Do moszczu, wina pirosiarczyn potasu. Za to piro sodu możesz używać do dezynfekcji wszelakiego sprzętu.

Zaczynaj proszę zdania z wielkiej litery, a kończ kropką lub znakiem zapytania.