Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: Trójniak lipowy- problem
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Moi Drodzy,

4 dni temu nastawiłem trójniaka lipowego z 4,5L miodu, 9l wody, do tego roztworu zadozowałem 5g rozrobionych drożdży bayanus w sobotę, w niedzielę 7g pożywki Activit. Niestety powoli mija 3 doba od zadozowania drożdży (fermentator stoi w pokoju z temp. ok 19 stopni) a bulgotania nie słychać, czy jeszcze poczekać? Jeżeli nie to co robić?

Z góry dzięki za porady:)
Nie słychać bulgania czy nie ma fermentacji? Jest różnica, fermentatory nie są bardzo szczelne, otwórz go i zobacz czy są objawy fermentacji :)
Co dokładnie rozumiesz przez objawy fermentacji? (pianka, zapach drożdzy coś jeszcze?)
Na tym etapie powinieneś łatwo zaobserwowac wydzielanie CO2 ,tak jak w wodzie gazowanej. Zamieszaj nastawem (delikatnie) i powinieneś usłyszec i zaobserwowac wydzielanie się gazu.
Nastaw niestety stoi u moich rodziców w domu (żona powiedziała że nie zniesie kolejnego nastawu w mieszkaniu ) więc info nie mam od razu, zebrała się pianka na powierzchni...
Może znalazłem przyczynę, nastaw został przeniesiony do piwnicy (ok 16-17 stopni), dziś znajdzie się w cieplejszym miejscu i zobaczymy jutro czy coś się zacznie dziać.... ehhhh
Panowie, nowe informacje, bulga, wczoraj co 30 minut, dzisiaj co 15 minut, stoi w pokoju z 19,5 stopnia, robić coś czy czekać?
Czekać aż odfermentuje kontrolując bailing.
Dobra, chyba będzie dobrze, bulgocze jak złoto 2x na minutę, kiedy dać ewentualną dokładkę pożywki, wogóle dawać skoro fermentacja hula?
Witam,

to mój trzeci miód, i dostarcza najwięcej emocji, temat jest nastepujący:
startowałem z 32 bg 20.09.2014
12.10.2014 było 25bg
26.10.2014 było 20bg (dodałem jeszcze 3g Activita)

wcześniejsze miody zdecydowanie szybciej fermentowały, czy to oby nie za wolno? Czytałem gdzieś, że nastaw nie powinien zbyt długo stać przed pierwszym odciągiem (ok 4 tyg), coś robić czy zostawić go w spokoju aż się wszytko zatrzyma?
Dałeś tylko Aktivit a zabrakło DAF-u. Miody homogeniczne muszą byc lepiej wspomagane odżywkami. Fermentacja trwa już długo a cukier wolno spada, zrobiłbym na istniejącym miodzie nową MD z dodatkowej porcji tych samych drożdży i solidnie dokarmił.
No i nic nie piszesz o kwasku..
DAF zamówiony, kwasku nie dawałem, teraz jest sens go dodawać? Napisz mi proszę co dokładnie mam zrobić (i w jakich proporcjach), wolałbym się nie domyślać bo może to pogorszyć sprawę:) Z góry wielkie dzięki za pomoc.