Forum Domowych Winiarzy

Pełna wersja: chmiel i seler czy można gotować tylko w wodzie bez miodu
Aktualnie przeglądasz uproszczoną wersję forum. Kliknij tutaj, by zobaczyć wersję z pełnym formatowaniem.
Witam Kolegów,
Będę chciał popełnić miód trójniak bernardyński, mam miód od ojca który jest pszczelarzem i nie chciałbym go sycić żeby nie zatracić aromatów.
Przeczytałem w starym przepisie ( bodajże przepis Przegalińskiego ) że chmiel i seler gotował w samej wodzie a potem dodawał to do miodu.
Czy ktoś może mi powiedzieć, czy jest a może nie ma różnicy w smaku, aromacie itp jeżeli robi się na dwa różne sposoby:
a) miód z wodą + chmiele i seler i to wszystko syci razem
b) chmiel i seler gotuje się w wodzie którą potem wystudzoną dodaje się do miodu.

pozdrawiam serdecznie
Z selerem to Kasztelański. Bernardyński, róża i korzeń fiołka. Teoretyzuję, gdyż nie gotowałem. Cukier jest nośnikiem aromatów (w sokownikach zalecają niewielką ilość, przy pozyskiwaniu soków) i mogą wystąpić nieznaczne różnice w smaku i zapachu. Moim zdaniem różnica będzie wynikała z sycenia miodu a dla selera nie będzie to miało większego znaczenia.
Różnica w smaku i aromacie będzie na pewno, trudno jednak stwierdzic czy in plus, czy in minus. Możemy założyc, że nasi przodkowie mieli jakiś powód aby miód był sycony z przyprawami a nie oddzielnie w wodzie.(Jakoś nie chce mi się wierzyc, że nie wpadli na ten sposób a rozstrzygająca może byc tylko próba porównawcza)
Ale wystarczy byś usycił wywar z jakiejś części miodu i dodał do niesyconej reszty, jeśli tak bardzo boisz się utraty miodowych aromatów.